ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα κατά του προέδρου της Βραζιλίας για μίζες

Έρευνα κατά του προέδρου της Βραζιλίας για μίζες
REUTERS/Ueslei Marcelino

Έρευνα ξεκινά κατά του προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, μετά τις καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της εταιρείας Transpetro, Σέρζιου Μασάντου, ο οποίος αποκάλυψε - στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας του με τις διωκτικές αρχές - ότι ο Τέμερ είχε ζητήσει το 2012 συνεισφορές σε προεκλογική εκστρατεία και τα χρήματα προέρχονταν από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Τεορί Ζαβάσκι, μέλος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου, ενέκρινε τη διεξαγωγή προανάκρισης για τους ισχυρισμούς του Μασάντου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον πρόεδρο της Γερουσίας Χενάν Καλέιρους, μεταξύ άλλων.

Η Transpetro είναι θυγατρική της Petróleo Brasileiro, ή Petrobras, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, το σκάνδαλο διαφθοράς στην οποία θεωρείται το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι στην ομολογία του, ο Μασάντου είπε πως η συνεισφορά που ζήτησε ο Τέμερ έγινε νόμιμα, από την κατασκευαστική εταιρεία Queiroz Galvao, αλλά τα χρήματα προέρχονταν από μίζες που προέκυψαν από συμβάσεις με την Πετρομπράς.

Ο Τέμερ διαψεύδει ότι ζήτησε οποιαδήποτε χρηματοδότηση για την εκστρατεία του Γκαμπριέλ Σαλίτα για να εκλεγεί στον δήμο του Σάου Πάουλου. Ο Σαλίτα ανήκε τότε στο Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB, δεξιά). Το γραφείο Τύπου του προέδρου ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο χθες.

Οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την προανάκριση θα αποφασίσουν, με βάση τα ευρήματά τους, εάν θα ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Τέμερ και των άλλων πολιτικών που κατονόμασε ο Μασάντου.

Ο Τέμερ ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας πριν από τρεις εβδομάδες, έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής που οδήγησε στην παραπομπή της κεντροαριστερής προκατόχου του σε δίκη στη Γερουσία. Η Ντίλμα Ρουσέφ κρίθηκε ένοχη και καθαιρέθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Μαρτσέλα Τεμέρ: Από τις πασαρέλες, μελλοντική πρώτη Κυρία της Βραζιλίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ