ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Σαρκοζί: Πρόγονοί μας οι Γαλάτες αλλά και οι μουσουλμάνοι σκοπευτές

Ν. Σαρκοζί: Πρόγονοί μας οι Γαλάτες αλλά και οι μουσουλμάνοι σκοπευτές
REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

«Οι πρόγονοί μας ήταν οι Γαλάτες», αλλά επίσης «οι μουσουλμάνοι σκοπευτές» που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για τη Γαλλία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τους χαρκί, τους Αλγερινούς που βοήθησαν τον γαλλικό στρατό στον πόλεμο της Αλγερίας.

«Οι πρόγονοί μας ήταν οι Γαλάτες, ήταν επίσης οι μονάρχες της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι του Διαφωτισμού, ο Ναπολέοντας, οι σπουδαίοι δημοκράτες» υποστήριξε ο Γάλλος πολιτικός και συνέχισε λέγοντας: «Οι πρόγονοί μας ήταν επίσης οι στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων που πολέμησαν στη Μάχη του Καμερόν και οι Σενεγαλέζοι σκοπευτές».

«Οι πρόγονοί μας ήταν τα αποικιακά στρατεύματα που σκοτώθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μουσουλμάνοι στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στο Μόντε Κασίνο» πρόσθεσε ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενοι στο όρος εκείνο της Ιταλίας όπου οι Σύμμαχοι έδωσαν πολλές μάχες εναντίον των Γερμανών το 1944.

Όπως δημοσιεύει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς, απέτισε φόρο τιμής στους χαρκί, υπογραμμίζοντας πως «το δράμα των χαρκί είναι δράμα όλης της Γαλλίας. Μια κηλίδα αίματος παραμένει ανεξίτηλη στη σημαία μας»

«Μέσω των χαρκί, γράφθηκε ολόκληρο το εθνικό μας μυθιστόρημα: εκείνο των γυναικών και των ανδρών σε ολόκληρο τον κόσμο που υιοθέτησαν τη Γαλλία, τις αξίες της, το Έθνος. Μεταξύ αυτών μια περίοπτη θέση πρέπει να δοθεί στους Γάλλους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν για την ελευθερία μας και τη σημαία μας» τόνισε ακόμα.

«Η Γαλλία είναι η θετή μητέρα που υιοθετεί όλους εκείνους που θέλουν να την αγαπήσουν. Δεν κοιτά το γενεαλογικό δέντρο», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, είχε πυροδοτήσει θύελλα επικρίσεων σε βάρος του την Τρίτη, όταν δήλωσε πως «αν κάποιος θέλει να γίνει Γάλλος, μιλάει γαλλικά, ζει σαν Γάλλος. Όταν γίνεστε Γάλλοι, οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ