ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στα κέντρα υποδοχής

Αυστρία: Αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στα κέντρα υποδοχής
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Αύξηση των επιθέσεων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων καταγράφεται στην Αυστρία το 2016.

Το πρώτο μισό του έτους καταγράφηκαν 24 επιθέσεις έναντι 25 ολόκληρο το 2015, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σομπότκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.

Στις ενέργειες συμπεριλαμβάνονται εμπρησμοί, επιθέσεις με οξύ, ρίψη πετρών, ρατσιστικά ή ναζιστικά γκραφίτι, αναρτήσεις μηνυμάτων στο Διαδίκτυο.

Για τον βουλευτή των Πρασίνων, Άλμπερτ Στάινχαουζερ, ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση, ο «θυελλώδης πολιτικός διάλογος για τους αιτούντες άσυλο» είναι μια από τις βασικές αιτίες της αύξησης των επιθέσεων.

«Εάν κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο μια ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας δεν είναι παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν τις επιθέσεις αυτού του είδους θεμιτές», τόνισε ο Στάινχαουζερ.

Στην Αυστρία φέτος έχουν υποβληθεί 90.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ένας αριθμός δίχως προηγούμενο και ένας αριθμός που κατά κεφαλή είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Το κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ), ένα από τα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη με τα πιο ισχυρά εκλογικά ερείσματα, έχει μετατρέψει την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας για την ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου.

Κατά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιός του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου.

Εάν επικρατήσει ο Χόφερ, η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εκλέξει ακροδεξιό πρόεδρο μετά το 1945.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μετά την ακύρωση εκείνης της 22ης Μαΐου, όταν ο Φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε με μικρή διαφορά επί του Χόφερ. Όμως το FPÖ πέτυχε να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές λόγω διαδικαστικών παρατυπιών τις οποίες κατήγγειλε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ