ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται ενιαίος κατώτατος μισθός στις χώρες της ΕΕ;

Έρχεται ενιαίος κατώτατος μισθός στις χώρες της ΕΕ;

Στην υιοθέτηση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών να εντείνονται.

Το θέμα ξεκίνησε πέρυσι τον Ιανουάριο από τη Γερμανία και φέρεται να συζητείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Εuractiv, παρά την πρόοδο η οποία έχει γίνει, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη θέσπιση βασικού μισθού και την απόσπαση εργαζομένων. Όπως ανέφερε βουλευτής του ΕΛΚ στη Euractiv, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών, ενώ ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί δήλωσε ότι «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία» και «αναγκαιότητα» η θέσπισή του.

Η Euractiv αναφέρει ότι σήμερα 6 χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, όπου ο βασικός μισθός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ