ΚΟΣΜΟΣ

Μικρά Ασία: Συγκίνηση στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Σμύρνης

Μικρά Ασία: Συγκίνηση στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Σμύρνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Η Σμύρνη υποδέχθηκε 94 χρόνια μετά την καταστροφή το νέο της μητροπολίτη, το Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Η ενθρόνιση του νέου ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στα παράλια της Μικράς Ασίας, στη Σμύρνη, στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα ενθρόνισε το νέο ιεράρχη, που είναι και πνευματικό του τέκνο.

Εκατοντάδες απόγονοι μικρασιατών, ταξίδεψαν από την Ελλάδα και την Τουρκία στη Σμύρνη για να παρακολουθήσουν την τελετή.

17120006

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης έγινε δεκτός με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «Άξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού του Αγίου Βουκόλου, του μοναδικού ορθόδοξου που διασώθηκε μετά την καταστροφή το 1922.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ. Παρόντες ήταν επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίνα Κασιμάτη, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Μήνυμα για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

17120010

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Δώρα δύο πολύτιμα κειμήλια

Στο νέο μητροπολίτη προσφέρθηκαν ως δώρα δύο πολύτιμα κειμήλια.

Το πρώτο του το προσέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρόκειται για αντίγραφο της χειρόγραφης εναισίμου διατριβής (υποβάλλεται σε κάποιο πανεπιστήμιο, προκειμένου να γίνει ο συντάκτης διδάκτορας) του Χρυσοστόμου στην Ιερά Θεολογική της Χάλκης, στην οποία ο Ιερομάρτυρας σπούδασε Θεολογία. Το πρωτότυπο της διατριβής σώζεται στην βιβλιοθήκη της Χάλκης. Θέμα της είναι: «Θέσις Θεολογική περί του ότι Μόνη των τριών μεγάλων Εκκλησιών η Ορθόδοξος Ανατολική έστι η αληθής». Στον νέο Μητροπολίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε επισης και ένα αργυρό Άγιο Ποτήριο.

Το δεύτερο σημαντικό κειμήλιο προσφέρθηκε από τον καθηγητή Θεολογίας, σύμβουλο των Πατριαρχών Αθηναγόρου, Δημητρίου και του σημερινού πατριάρχη Βαρθολομαίου, Αριστείδη Πανώτη.

Ο αρχαιότερος των αξιωματούχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αριστείδης Πανώτης, δώρισε στον Μητροπολίτη Βαρθολομαίο έγγραφο του Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, με την υπογραφή του. Το έγγραφο κατέληξε στον κ. Πανώτη από τον ιδιαίτερο γραμματέα του Ιερομάρτυρος Σμύρνης Χρυσοστόμου, Λεωνίδα Φιλιππίδη, μετέπειτα καθηγητή της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στο ναό του Αγίου Βουκόλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χειροτόνησε το νέο επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο. Ο αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος είναι ο ιερατικός προϊστάμενός της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριάρχη τοποθετείται βοηθός επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης στη Σμύρνη 94 χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου

Συγκίνηση και δηλώσεις με νόημα στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης (pics)

Τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη

Βαρθολομαίος: Μετά την Πανορθόδοξη στόχος η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


ΔΗΜΟΦΙΛΗ