Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα το Ισραήλ - Δεκάδες τα θύματα
Ισραηλινό τανκ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα
AP Photo/Ariel SchalitEυρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποιεί το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο μιας «βασικής ποσότητας τροφίμων» μετά από 2,5 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουρό και απλά ανακοινώθηκε στα μέλη της κυβέρνησης καθώς οι διεθνείς πιέσεις και δη οι αμερικανικές ήταν έντονες.
Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει από το Σάββατο την επίθεσή του στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, με σκοπό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς και να καταστραφούν ο στρατιωτικός και ο κυβερνητικός μηχανισμός του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007.
Η κλιμάκωση επικρίνεται σε διεθνές επίπεδο και έχει οδηγήσει σε πολλούς θανάτους. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Κυριακή (18/5) ανέφερε η πολιτική προστασία. Ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Μπασάλ έκανε λόγο για πολλά παιδιά νεκρά. Αεροπορικά πλήγματα έγιναν εναντίον σκηνών εσωτερικά εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι (νότια), σε σπίτια στην Τζαμπάλια (βόρεια), στη Σουάιντα (κεντρικά) και στη Χαν Γιούνις (νότια), κατ’ αυτόν.
Από τη 2η Μαρτίου το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ζωτικής σημασίας για τους κάπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.
Η ανακοίνωση αυτή καταγράφτηκε καθώς διεξάγονται στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του εμιράτου του Κατάρ, έμμεσες διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός.
Ο κ. Νετανιάχου είπε χθες πως δεν θα απέκλειε συμφωνία που θα σηματοδοτούσε το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά αυτή –τόνισε– θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον «εξορισμό» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για απαιτήσεις που έχει απορρίψει το παλαιστινιακό κίνημα.
Στην αρχή αυτού του μήνα, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο που προβλέπει «την κατάκτηση» του παραθαλάσσιου θυλάκου και τον μαζικό εκτοπισμό του πληθυσμού του, μοιάζοντας να αποκλείει περαιτέρω διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.
Το Σάββατο (17/5), την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό η επέκταση των επιχειρήσεών του, η Χαμάς γνωστοποιούσε την επανέναρξη «χωρίς προϋποθέσεις» των έμμεσων διαπραγματεύσεων.
Η Χαμάς έχει υπογραμμίσει πως είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει μονομιάς όλους τους ομήρους που πήρε την 7η Οκτωβρίου στο πλαίσιο συνολικής συμφωνίας που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο — θα συνεπαγόταν την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και θα απέκλειε τον αφοπλισμό της.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα επιτρέψει να εισέλθει ικανή ποσότητα τροφίμων στη Γάζα
Άρματα του Γεδεών: Το ισραηλινό σχέδιο για τη Γάζα - «Προετοιμασία, μετακίνηση, ελιγμός, κατάκτηση»
Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στο Μαρόκο - Τουλάχιστον 37 νεκροί (pics&vid)
13:02
Μια έκπληξη περίμενε τους επιστήμονες που «άνοιξαν» μουμιοποιημένο κροκόδειλο 3.000 ετών
13:00
Καρέ - καρέ η έφοδος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στο ελληνικό πλοίο που μετέφερε τόνους κοκαϊνης
12:59
Μαρινάκης για αγρότες: Στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις Τσιάρα για τα αιτήματά τους - Διάλογος δεν γίνεται με ταχυδρομικά περιστέρια
12:58