H Φινλανδία στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά 90 εκατ. δολαρίων
Το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας (Φώτο Αρχείου)
(AP Photo/Sergei Grits)Η Φινλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας.
Η ΕΕ έχει εκτιμήσει ότι 210 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στην Ένωση των 27 χωρών, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε αποθηκεύσει ως αποθέματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πέρυσι ότι τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του στρατού του Κιέβου μέσω ενός ταμείου που διοικείται από την ΕΕ.
«Καταφέραμε να διαπραγματευθούμε πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Φινλανδίας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Χάκανεν. «Τα προϊόντα αγοράζονται από τη φινλανδική βιομηχανία για να ενισχυθεί η εγχώρια απασχόληση και αποστέλλονται στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την άμυνα της. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα».
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι όποια κίνηση που σχετίζεται με πώληση ή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν παράνομη, θα παραβίαζε τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και θα αντιμετωπίζονταν δικαστικά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Φινλανδία: Νεκροί όλοι οι επιβάτες των ελικοπτέρων που συγκρούστηκαν
CNNi: «Μάχη» κορυφής για την εύνοια του Τραμπ ενόψει της συνομιλίας με τον Πούτιν για την Ουκρανία
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Βηθλεέμ ανάβει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
19:24
Χέρτζογκ: Σέβομαι την άποψηΤραμπ για τη χάρη στον Νετανιάχου, αλλά το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος
19:12
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Πάνω από 30 προσαγωγές και δύο συλλήψεις
19:00
«Φρένο» στην κακοκαιρία BYRON βάζει αντικυκλώνας: «Ο καιρός μετακινεί την ένταση αλλού»
19:00