ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πλήττουν το Χαλέπι

Συρία: Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πλήττουν το Χαλέπι
REUTERS/ KHALIL ASHAWI

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν τη Δευτέρα τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες στο Χαλέπι της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "δεκάδες επιδρομές" πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά και συριακά αεροσκάφη από τα μεσάνυχτα στο ανατολικό τμήμα της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες. Οι επιδρομές εντάθηκαν την αυγή και προκάλεσαν το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών.

Ο απολογισμός των θανάτων έφθασε τουλάχιστον τους 128, στη συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι, από την Πέμπτη το βράδυ, όταν ο στρατός ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη του Χαλεπίου. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 20 παιδιά και εννέα γυναίκες, διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Την ίδια ώρα, τα ιατρικά εφόδια και τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο σπάνια, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, οι περίπου 250.000 κάτοικοι των ανταρτοκρατούμενων περιοχών του Χαλεπίου δεν λαμβάνουν βοήθεια απέξω ουσιαστικά εδώ και δύο μήνες και δεν έχουν νερό από το Σάββατο λόγω των βομβαρδισμών.

Τα νοσοκομεία «αντιμετωπίζουν μια πολύ ισχυρή πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού τραυματιών και της έλλειψης αίματος που συνδέεται εν μέρει με την απουσία χειρουργών ειδικευμένων στις μεταγγίσεις. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι πιο σοβαρά τραυματίες ακρωτηριάζονται αμέσως», δήλωσε ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την κατάσταση στη Συρία, όπου οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τις ενέργειες της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ