ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό

Σκληρή στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό
REUTERS/Stefanie Loos

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Bild, ο γενικός γραμματέας του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU), Αντρέα Σόιερ, επαίνεσε την Άνγκελα Μέρκελ για τη σκληρή της στάση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.

Παρόλο που το προσφυγικό, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει δημιουργήσει ισχυρές εντάσεις μεταξύ των δύο αδερφών συντηρητικών κομμάτων (CSU και CDU), είναι προφανές πως το CSU έχει στραφεί πλέον σε πιο ήπιους τόνους, ενόψει και των συνεδρίων τους σε δύο μήνες. Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο της Βιέννης, η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να σταματήσει η παράνομη εισροή προσφύγων-μεταναστών. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «όποιος δεν πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη για ανθρωπιστικούς λόγους, θα επαναπροωθείται στην πατρίδα του». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συναφθούν άμεσα «συμφωνίες με τρίτες χώρες, ιδίως με την Αφρική, καθώς επίσης και με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με τη δήλωση του Σόιερ, «το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύμφωνη με τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε αυτός να παραμείνει κλειστός, είναι μια θετική εξέλιξη. Ήταν επιβεβλημένο, εδώ και καιρό, να αποκατασταθεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ώστε να επιστρέψουμε στην τάξη».

Στο ίδιο συναινετικό κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του χριστιανοδημοκράτη Υφυπουργού Εσωτερικών, Γκίντερ Κρίνγκς, στη Rheinische Post. «Πρέπει να μιλήσουμε με αριθμούς για το πόσους πρόσφυγες θα δεχόμαστε ετησίως από την Ελλάδα και από την Ιταλία», υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης «θα τηρήσουν με συνέπεια τους κανόνες του Δουβλίνου και ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός».

Με τις δηλώσεις αυτές, ο γερμανός πολιτικός και επομένως και το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών τάσσονται υπέρ ενός ανωτάτου ορίου υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία, στο οποίο αποσκοπεί σαφώς και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ