Περισσότεροι από 8 εκατ. Σύροι διώκονταν επί καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ
Σκισμένες αφίσες που απεικονίζουν τον εκλιπόντα Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Άσαντ και τον γιο του, τον έκπτωτο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ
AP Photo/Hussein MallaΠερισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι καταζητούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο ανατράπηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας
«Ο αριθμός των ανθρώπων που καταζητούνταν από το προηγούμενο καθεστώς για πολιτικούς λόγους ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νουρεντίν αλ Μπάμπα.
«Περίπου το ένα τρίτο των Σύρων ήταν φακελωμένοι και διώκονταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας», πρόσθεσε.
Αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το 2011, μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εκατομμύρια Σύροι βρέθηκαν παγιδευμένοι στα δίκτυα των διαβόητων υπηρεσιών ασφαλείας, τους ασκήθηκαν διώξεις ή αντιμετώπισαν κακομεταχείριση. Κατηγορήθηκαν κυρίως για συμμετοχή ή ενθάρρυνση των διαδηλώσεων, ότι επικοινωνούσαν με ξένες κυβερνήσεις ή ότι χρηματοδότησαν και στήριξαν την «τρομοκρατία».
Ο Άσαντ αποκαλούσε «τρομοκράτες» τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι οδηγήθηκαν στη φυλακή, πολλοί βασανίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε εξάλλου τη σύσταση νέων υπηρεσιών, όπως ένα όργανο φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων που θα είναι αρμόδιο «για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων, κυρίως των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων». Η τουριστική αστυνομία θα αναλάβει την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών, όπως της αρχαίας Παλμύρας, που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ o νέος ηγέτης της Συρίας Αλ Σαράα - Θερμή υποδοχή από τον Ερντογάν
Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
06:00
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00