Πρώτη αντίδραση ΗΠΑ για το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία: Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο Κέλογκ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ σε συνάντησή τους στο Κίεβο
AP Photo/Evgeniy MaloletkaΑπό τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ήρθε η πρώτη επίσημη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία.
Ο Κιθ Κέλογκ χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «ξεκάθαρη παραβίαση» των Πρωτόκολλων της Γενεύης του 1977 που αφορούν την προστασία των αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις ΗΠΑ «να σπάσουν τη σιωπή τους» εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση απέναντι στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Η σιωπή της Αμερικής, η σιωπή του υπόλοιπου κόσμου ενθαρρύνει τον Πούτιν», έγραψε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Κάθε τέτοια τρομοκρατική ρωσική επίθεση είναι επαρκής λόγος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Aντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ ο οποίος είπε ότι η απάντηση σε αυτό το κύμα επιθέσεων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων.
Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη, θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει (στην επιβολή) πρόσθετων κυρώσεων».
Μπαράζ βομβαρδισμών
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα μπαράζ επιθέσεων με 367 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου, στη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του πολέμου μέχρι στιγμής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και τρία παιδιά στην περιοχή Ζίτομιρ της βόρειας Ουκρανίας.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου όσον αφορά τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, αν και σε άλλα πλήγματα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν. Άλλοι απολογισμοί που ανακοινώθηκαν ξεχωριστά από τις τοπικές αρχές και τους διασώστες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 13.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία εκτόξευσε 298 drones και 69 πυραύλους αλλά η αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 266 δρόνους και 45 πυραύλους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
DW: Αόρατο το μονοπάτι της ειρήνης στην Ουκρανία
Ταγιάνι: «O πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα»
Κάγια Κάλας: Να ασκηθεί η μέγιστη διεθνή πίεση στη Ρωσία μετά το σφυροκόπημα στην Ουκρανία
Επίθεση Ζελένσκι κατά των ΗΠΑ: «Η σιωπή τους μόνο ενθαρρύνει τον Πούτιν»
Ψυχρό Φεγγάρι: Η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους φώτισε κάθε γωνιά του πλανήτη (pics)
10:37
Συναγερμός για οδηγό φορτηγού που κινούνταν στο αντίθετο θέμα στην Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης
10:35
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκμετάλλευσης ανηλίκων – Τους εξανάγκαζαν να πωλούν λαθραία τσιγάρα
10:32
Δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες από το Ισραήλ παρά την εκεχειρία στη Γάζα
10:20