Aπέτυχε η εκτόξευση του Starship της SpaceX – Ο πύραυλος βγήκε εκτός πορείας και διαλύθηκε
Ο πύραυλος Starship, εκτοξεύεται από την εγκατάσταση της SpaceX στο Τέξας, την Τρίτη 27 Μαίου 2025.
AP Photo/Eric GayΗ τρίτη διαδοχική αποτυχία για την SpaceX, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν απέτυχε να εκτοξεύσει τον γιγαντιαίο πυραύλου Starship.
Αν και ο πύραυλος απογειώθηκε επιτυχώς από το Starbase, στη νοτιότερη άκρη του Τέξας, τελικά βγήκε εκτός ελέγχου και διαλύθηκε στον αέρα, χωρίς να επιτύχει τους βασικούς στόχους της αποστολής.
Η εταιρεία του Ίλον Μασκ είχε σχεδιάσει να απελευθερώσει μια σειρά από δοκιμαστικούς δορυφόρους μετά την απογείωση, όμως το σύστημα ανοίγματος της θυρίδας παρουσίασε βλάβη. Ακολούθως, το διαστημικό σκάφος άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, καθώς προσέγγιζε τα όρια του διαστήματος με κατεύθυνση τον Ινδικό Ωκεανό, όπου και συνετρίβη.
Τα συντρίμμια του πυραύλου, κάηκαν στην ατμόσφαιρά, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες.
Η SpaceX επιβεβαίωσε αργότερα ότι το σκάφος υπέστη αυτό που αποκαλεί «ταχεία μη προγραμματισμένη αποσυναρμολόγηση» — με άλλα λόγια, διαλύθηκε στον αέρα. «Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να αναλύουν τα δεδομένα και να προετοιμάζονται για την επόμενη δοκιμαστική πτήση», ανέφερε η εταιρεία.
Ο ίδιος ο Μασκ χαρακτήρισε το τεστ ως «σημαντική πρόοδο» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες αποστολές, που είχαν καταλήξει σε φλεγόμενα συντρίμμια στον Ατλαντικό Ωκεανό. Παρά τη νέα αποτυχία, υποσχέθηκε ότι η SpaceX θα επιταχύνει τον ρυθμό των εκτοξεύσεων, στοχεύοντας σε μία πτήση κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Το Starship είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, αλλά απέχει πολύ από το να θεωρείται αξιόπιστος για επανδρωμένες αποστολές.
Παρά τις βελτιώσεις και αναβαθμίσεις, προβλήματα με διαρροές καυσίμων, τη θερμική προστασία και τον έλεγχο πτήσης παραμένουν.
Η SpaceX θα αναλύσει τα δεδομένα της πτήσης και θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις.
Κλειστά σχολεία και σχολές σήμερα λόγω του Byron – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
07:52
AKTOR: Αναθεώρηση 5ετούς πλάνου λόγω LNG και ομολογιακού των 140 εκατ. ευρώ – Τι θα χρηματοδοτήσει
07:50
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Μια βροχή δεν θα μας σώσει
07:41
Οι εκτοξευτές πυραύλων PULS και το στρατηγικό άλμα των ελληνικών δυνατοτήτων
07:32