ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προηγείται στις ψηφοφορίες για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προηγείται στις ψηφοφορίες για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες στη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι (Hoshyar Zebari) στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008. Στην ομιλία του τότε ο Γκουτέρες είχε πει ότι θα διόριζε αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) στη Βαγδάτη, αυξάνοντας παράλληλα το προσωπικό της στην ιρακινή πρωτεύουσα Wathiq Khuzaie/Getty Images

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres) προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, μετά την πέμπτη, μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου έχουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους να «ενθαρρύνουν» ή να «αποθαρρύνουν» την υποψηφιότητα κάποιου από τους εννέα υποψηφίους. Μια τρίτη επιλογή είναι να μην εκφράσουν γνώμη. Ο Γκουτέρες έλαβε 12 «ενθαρρυντικές» ψήφους, δύο «αποθαρρυντικές» και μία «χωρίς άποψη».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) έχει κερδίσει και στις τέσσερις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Οι μυστικές ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει ομοφωνία για κάποιον από τους υποψηφίους που θα διαδεχτεί τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του 2016. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προτείνει επισήμως στον υποψήφιο στα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να τον εκλέξουν.

Η επόμενη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου και σε αυτήν τα ψηφοδέλτια των πέντε μονίμων μελών που έχουν δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία) θα είναι διαφορετικού χρώματος από τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι θα δουν αν υπάρχει πιθανότητα να τους ασκηθεί βέτο από κάποιο μέλος· δεν θα ξέρουν όμως από ποιο, αφού οι ψήφοι παραμένουν ανώνυμοι.

Μολονότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήθελε να επιλέξει τον υποψήφιο Γενικό Γραμματέα με ομοφωνία, τεχνικά αρκούν εννέα ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο για να προταθεί κάποιος.

Guterres Jolie UN Jemal Countess GettyImages 470940076

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες και η ειδική απεσταλμένη του Ύπατου Αρμοστή Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 - Πηγή: Jemal Countess/Getty Images

Ο Γκουτέρες ήταν ο μοναδικός που συγκέντρωσε περισσότερες από 9 ψήφους σήμερα. Είχε μόνο δύο «αποθαρρυντικές» ψήφους και στην επόμενη ψηφοφορία θα δει αν κάποια από αυτές προερχόταν από μέλος που έχει δικαίωμα βέτο.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς (Vuk Jeremić), με οκτώ «ενθαρρυντικές», έξι «αποθαρρυντικές» ψήφους και μία «χωρίς άποψη» ενώ ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák) ήταν τρίτος με επίσης οκτώ «ενθαρρυντικές» και επτά «αποθαρρυντικές». Ακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τιρκ (Danilo Türk), η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα (Susana Malcorra) και η Ιρίνα Μπόκοβα (Irina Bokova) από τη Βουλγαρία, η γενική διευθύντρια της UNESCO.

Τις τρεις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ (Helen Clark), ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Σέρτζαν Κέριμ (Srgjan Kerim) και η πρώην ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Νατάλια Γκέρμαν (Natalia Gherman).

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει την υποψηφιότητα της Μπόκοβα, αν στη σημερινή ψηφοφορία δεν ερχόταν πρώτη ή δεύτερη. Πληροφορίες φέρουν τη Σόφια να προτείνει για τη θέση αντί για την Μπόκοβα την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Kristalina Georgieva).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ