ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Κέρι-Μαδούρο στην Καρταχένα της Κολομβίας

Συνάντηση Κέρι-Μαδούρο στην Καρταχένα της Κολομβίας
Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην Καρταχένα της Κολομβίας, στην πρώτη επίσημη συνομιλία τους από τη στιγμή που ο Κέρι ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δύο άνδρες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μετά την επίσημη τελετή υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα στην Κολομβία.

«Η ελπίδα μου είναι πως θα κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι θα επεδίωκε στη συζήτηση με τον ηγέτη της Βενεζουέλας, αταλάντευτο επικριτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση. Επιζητούμε μια λύση που θα έχει αποτέλεσμα για το λαό της Βενεζουέλας. Καλωσορίζω το ότι μου δίνεται η ευκαιρία να έχω μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μαδούρο», είπε ο Κέρι.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση κάλεσε χθες σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την 12η Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση προκειμένου να διεξαχθεί ανακλητικό δημοψήφισμα φέτος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εκδιώξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) από την εξουσία και να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης συναντά αντίσταση από την εκλογική επιτροπή, η οποία επιβάλλει περιορισμούς και λέει ότι θα χρειαστεί ως τις αρχές του 2017 τουλάχιστον για να διοργανωθεί σωστά το δημοψήφισμα.
«Όλοι γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε για αυτό το ανακλητικό δημοψήφισμα. Καθυστερεί. Αυτό είναι προβληματικό. Χρειάζεται να βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε, να υπάρξει συναίνεση και να ανακουφιστεί μια χώρα που βρίσκεται υπό πολιορκία», είπε ο Κέρι, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση της οποίας είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική.

«Εργαζόμαστε για να κάνουμε έναν διάλογο με την κυβέρνηση Μαδούρο εδώ και καιρό», πρόσθεσε ο Κέρι. Ο Τόμας Σάνον, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, έχει ταξιδέψει στο Καράκας για συνομιλίες.

«Ανησυχούμε για το λαό της Βενεζουέλας, για το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η σύγκρουση, για την έλλειψη τροφίμων, την έλλειψη φαρμάκων. Η ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία», επέμεινε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ