ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα

ΠΟΥ: Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία, το 92% του πληθυσμού του πλανήτη αναπνέει μολυσμένο αέρα. Μάλιστα, περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα της ατμόσφαιρας δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό, για τα μικροσωματίδια η διάμετρος των οποίων είναι κάτω των 2,5 mikron (PM2.5).

Τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μικροσωματίδια είναι κατά ετήσιο μέσο όρο τα 10 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα PM2.5 περιλαμβάνουν ρυπαντές όπως οι θειικές , οι νιτρικές ενώσεις και ο μαύρος άνθρακας, που διεισδύουν εις βάθος στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ Δρ. Μαρία Νίρα, επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για ταχεία ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η έκθεση στηρίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 3.000 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στα αστικά κέντρα. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία. Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη του ΠΟΥ με τις περιοχές υψηλών επιπέδων μολυσμένου αέρα.

«Υπάρχουν λύσεις, κυρίως περισσότερα βιώσιμα συστήματα μεταφορών, διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χρησιμοποίηση καθαρών θερμαντικών μέσων και καυσίμων από τα νοικοκυριά, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών ρύπων», εξηγεί η κ. Νίρα.

Τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Νοτιο-Ανατολική Ασία και στον Δυτικό Ειρηνικό, αναφέρεται στην έκθεση, όπου σημειώνονται και η πλειοψηφία των θανάτων.

Με την εξαίρεση της αμερικανικής ηπείρου, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου κάτω του 20% του πληθυσμού ζει σε ζώνες όπου η ποιότητα του αέρα πληροί της προδιαγραφές του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ενοχοποιεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση τους αναποτελεσματικούς τρόπους μεταφοράς, τα οικιακά καύσιμα, την καύση των απορριμμάτων, τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, μπορούν να επηρεάσουν επίσης την ποιότητα του αέρα», αναφέρεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ