ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητά από τις ΗΠΑ να αποζημιώσουν τους απογόνους των «σκλάβων» της Αμερικής

Ο ΟΗΕ ζητά από τις ΗΠΑ να αποζημιώσουν τους απογόνους των «σκλάβων» της Αμερικής
Pinterest

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποζημιώσουν τους απογόνους των "Αφροαμερικανών σκλάβων", εκτιμούν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμη κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν της.

Οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ διέρχονται «μια κρίση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», εκτιμά η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που το φυλετικό ζήτημα κατέχει κεντρική θέση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Η δυσαρέσκεια αυτή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ατιμωρησία της οποίας χαίρει η αστυνομία, όπως φαίνεται από τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων μερικές φορές άοπλων Αφροαμερικανών που φονεύονται από τις δυνάμεις της τάξης σ' όλη τη χώρα, αναφέρουν εμπειρογνώμονες σε μια έκθεση που παρουσιάσθηκε χθες Δευτέρα στη Γενεύη, στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως επισήμαναν, οι φόνοι αυτοί και «τα ψυχικά τραύματα που δημιουργούν φέρνουν στον νου τα λιντσαρίσματα που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν». Για να διευθετηθούν οι βαθιές αιτίες των φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει την κληρονομιά «της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της υποδούλωσης και του φυλετικού διαχωρισμού , της φυλετικής τρομοκρατίας και των φυλετικών ανισοτήτων».

«Δεν υπήρξε πραγματική δέσμευση για αποζημίωση και για την αλήθεια και τη συμφιλίωση έναντι των απογόνων των Αφρικανών», δηλώνουν οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Ρικάρντο Α. Σούνγκα παρουσίασε στους δημοσιογράφους πολλές μορφές αποζημίωσης που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα «στοιχεία συγγνώμης» ή μια μορφή «ελάφρυνσης χρέους» των απογόνων σκλάβων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ρατσιστικής χροιάς δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τράμπ, ο Σούνγκα εξέφρασε ανησυχία για τους "λόγους μίσους, την ξενοφοβία και την αφρικανοφοβία", που βρίσκονται σε άνοδο.

Ο Τραμπ και η ομάδα του έχουν απορρίψει πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κάθε κατηγορία για ρατσισμό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ