ΚΟΣΜΟΣ

Πανεπιστήμιο Μπολόνια: αντιγράψτε... το κάνουν και οι καθηγητές σας!

Πανεπιστήμιο Μπολόνια: αντιγράψτε... το κάνουν και οι καθηγητές σας!
REUTERS/Jonathan Ernst

Στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Μπολόνια, ο Λούτσιο Πίτσιο, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ανάρτησε χθες μία ανακοίνωση που ουσιαστικά προέτρεπε τους φοιτητές του να αντιγράψουν.

Όπως είναι φανερό από την ανακοίνωσή του, ο Πίτσιο προέβη στη δήλωση αυτή προκειμένου να καταγγείλει την ατιμωρησία ορισμένων συναδέλφων του που κατηγορούνται για λογοκλοπή. Γράφει, λοιπόν, στους φοιτητές του:

Θέλω να σας ανακοινώσω ότι δεν παρακολουθώ εάν εσείς αντιγράφετε, διότι με κάθε επίγνωση δε θέλω να σας ζητήσω να τηρήσετε κανονισμούς που το πανεπιστήμιο της Μπολόνια επιτρέπει στους καθηγητές του να καταπατούν.

Και ο Πίτσο δεν σταμάτησε εκεί. Αναφέρθηκε σε πολλά περιστατικά λογοκλοπής, στα οποία εμπλέκονται ορισμένοι από τους συναδέλφους του και οι οποίοι ουδέποτε δέχτηκαν κυρώσεις. Το ίδιο όμως δε συνέβη και με μία φοιτήτρια, όπως προσθέτει ο καθηγητής, που αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο για τρείς μήνες, διότι «την έπιασαν, κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης, να έχει μαζί της ένα κινητό τηλέφωνο και ακουστικά».

Μάλιστα, ο Πίτσιο αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο υπεύθυνος ενός σημαντικού επιστημονικού ιδρύματος «έγραψε στον διευθυντή του τμήματος μας προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ένας καθηγητής είχε αντιγράψει από άλλους συγγραφείς». Ωστόσο, η απάντηση τού πανεπιστημίου ήταν «άμεση» και σύμφωνα με τον Πίτσιο, ο εν λόγω συνάδελφος, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα από την καταγγελία, διορίστηκε επικεφαλής σε ένα «διάσημο ερευνητικό ινστιτούτο της Μπολόνιας»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ