Τηλεφωνική επικοινωνία Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ για τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν
O καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ
Leon Neal/Pool μέσω APΤηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προκειμένου να συζητήσουν τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν και την απάντηση της Τεχεράνης, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Συζήτησαν τις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και τη στρατιωτική απάντηση του Ιράν και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία έχει επανειλημμένα καταδικάσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έχει επιβεβαιώσει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.
Να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης ζητούν Βρετανία και Ιταλία.
Στάρμερ: «Προτεραιότητα η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή»
Παράλληλα, ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που αντέδρασαν άμεσα στις επιθέσεις του Ισραήλ ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι προτεραιότητα. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Τώρα είναι ώρα για αυτοσυγκράτηση, ηρεμία και επιστροφή στη διπλωματία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κιρ Στάρμερ, ζητώντας παράλληλα και από τις δύο πλευρές να κάνουν πίσω ώστε να μειωθεί άμεσα η ένταση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών. «Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια (…) Η περαιτέρω κλιμάκωση αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή και καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι που από το πρωί προεδρεύει διευρυμένης συνεδρίασης με Βρετανούς αξιωματούχους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντίποινα του Ιράν με 100 πυραύλους - Ισραηλινό «σφυροκόπημα» σε πυρηνικό εργοστάσιο
Απειλές Ιρανού προέδρου προς το Ισραήλ: Η ισχυρή απάντησή μας θα κάνει τον εχθρό να μετανιώσει
Μακρόν: «Η Γαλλία καταδικάζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» - Aντιδράσεις από Βρετανία, Ιταλία
Κύπρος: Δυσαρέσκεια για την απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ που αποκάλεσε τα κατεχόμενα «τουρκική πλευρά»
23:05
Ένταση στο μπλόκο Πατρών - Πύργου: Οδηγός ΙΧ εμβόλισε αυτοκίνητα για να «σπάσει» τον αποκλεισμό
22:53
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την αμερικανική υπηκοότητα μετά το διάταγμα Τραμπ
22:42
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Δικογραφία για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
22:34