Ρώσος υπουργός Οικονομικών: «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης»
Το Κρεμλίνο, στηνκαρδιά της Μόσχας
AP Photo/Pavel BednyakovΗ οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Η Ρωσία μείωσε αυτό το μήνα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2022, μειώνοντας τα κόστη δανεισμού στο 20% από το 21%. Αλλά για μήνες οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονταν για τα υψηλά επιτόκια που πνίγουν τις επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη έχει αρχίσει να μειώνεται.
«Είμαστε ήδη στο χείλος της ύφεσης»
«Σύμφωνα με τους αριθμούς, υπάρχει μια αποθέρμανση, όμως όλα τα στοιχεία μας αφορούν προηγούμενες χρονικές περιόδους», δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ.
«Σύμφωνα με το αίσθημα που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς δείκτες, είμαστε ήδη, μου φαίνεται, στο χείλος της ύφεσης. Στο χείλος», πρόσθεσε.
Στην ίδια σύνοδο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι η τρέχουσα επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ είναι «μια διέξοδος στην υπερθέρμανση».
«Υπάρχει κίνδυνος να αποθερμανθεί υπερβολικά η οικονομία»
Ο Αλεξάντρ Βεντιάχιν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη στο Ρόιτερς ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δημιουργεί κινδύνους υπερβολικής αποθέρμανσης και πρόσθεσε ότι πολύ χαμηλότερα επιτόκια 12% με 14% θα ήταν αποδεκτά ώστε να επαναληφθεί ο επενδυτικός δανεισμός.
Σύμφωνα με τον Βεντιάχιν, «υπάρχει κίνδυνος να αποθερμανθεί υπερβολικά η οικονομία και να μην μπορέσουμε να ανακάμψουμε και η περαιτέρω ανάπτυξη ενδέχεται να είναι χαμηλή».
Αυτοί είναι οι όροι του Ιράν για τερματισμό του πολέμου: Από ολικό κλείσιμο αμερικανικών βάσεων έως νέο καθεστώς στα Στενά του Ορμούζ
09:51
ΔΟΕ: «Έτοιμος» για νέα αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου λόγω του πολέμου
09:40
25η Μαρτίου: Ακυρώθηκαν οι παρελάσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά λόγω επιδείνωσης του καιρού
09:31
Δένδιας για 25η Μαρτίου: «Η Ελλάδα δρα με στρατηγική και ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ»
09:21