ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Όχι άλλες δικαιολογίες για το προσφυγικό από την Ελλάδα

Μέρκελ: Όχι άλλες δικαιολογίες για το προσφυγικό από την Ελλάδα
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Εδώ και καιρό υπάρχουν ενδείξεις πως το Βερολίνο είναι δυσαρεστημένο με το θέμα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Ελλάδα, ιδιαίτερα με το θέμα των επαναπροωθήσεων Σύρων προσφύγων.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει πως η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε προσωπικά τις ανησυχίες της στον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της Βιέννης.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει πως διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο ανέφερε πως «η Μέρκελ έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα. Η επίπληξη της Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο κορυφής της Βιέννης αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου και μια αλλαγή πλεύσης. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Γερμανίδα Καγκελάριος προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να ενθαρρύνει την Ελλάδα καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί τα προβλήματα από τη θέση της ως οδού διαφυγής για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία».

Το θέμα αυτό –δηλαδή το προσφυγικό και η Ελλάδα- αναφέρθηκαν και στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, όπου ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου κ. Ζάιμπερτ αρχικά παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε πώς η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος του προσφυγικού», αλλά αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τα πάει καλύτερα σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση εκείνων που δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο. Υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ντέμροντ, ο οποίος και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν αυτό συνάδει με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάτι που σημαίνει ότι το Βερολίνο, αλλά και η ΕΕ φαίνεται να πιστεύουν πως οι πρόσφυγες πρέπει να μείνουν στα νησιά.

Ο ίδιος μίλησε και για την επαναφορά ισχύος της Συνθήκης του Δουβλίνου. Επανέλαβε μια θέση που έχουμε συχνά ακούσει τον τελευταίο καιρό, ότι δηλαδή η Γερμανία και η ΕΕ θα βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας.

Η αναστολή της Συνθήκης ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους.

Και όταν οι συνθήκες αυτές βελτιωθούν, τότε θα ισχύει ότι ισχύει και με τις άλλες χώρες, δηλαδή το Βερολίνο θα επαναφέρει την Συνθήκη του Δουβλίνου και θα αρχίσει και πάλι να επαναπροωθεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Γερμανία στην πρώτη χώρα εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα.

Ο κ. Ντέμροντ, όμως, έκανε και άλλη μια αναφορά σχετικά με την μειωμένη απορρόφηση που προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα. Όπως είπε, το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής προσφέρει στην Ελλάδα 200 αστυνομικούς και 100 ειδικούς για θέματα ασύλου. Η Frontex και η χώρα μας –έως σήμερα- έχουν απορροφήσει μόνον 20 και 18 αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ