ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης

Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης
REUTERS/Brendan McDermid

Την άποψη ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία καθορίστηκαν τα επίσημα όρια της Τουρκίας ήταν άκρως επιζήμια για τη χώρα του, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε σε αυτούς που την υπέγραψαν «και προσπάθησαν να την περάσουν ώς μεγάλη νίκη».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κοινοτάρχες, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρχικά ότι «μας πίεσαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να αποδεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης, το 1923. Κάποια προσπάθησαν να μας κοροϊδέψουν, παρουσιάζοντας αυτή τη συμφωνία ως νίκη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, δώσαμε στην Ελλάδα τα νησιά που αν φωνάξεις ακούγεσαι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

erdog

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «ακόμα και σήμερα, η υπογραφή αυτής της Συνθήκης μας δημιουργεί προβλήματα και μας δυσκολεύει. Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (σ.σ. Ισμέτ Ινονού) και έβαλαν την υπογραφή τους, μας έφεραν σε δύσκολη θέση. Αν το πραξικόπημα είχε επιτυχή έκβαση, θα ερχόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με τη Συνθήκη των Σεβρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ