ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας

Μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας
REUTERS/Yves Herman

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών την Πέμπτη –45.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 70.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα–, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η βελγική κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Οι αστυνομικές Αρχές ανέφεραν ότι άγνωστοι ζωγράφισαν γκράφιτι στην πρόσοψη των γραφείων του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος και έσπασαν την τζαμαρία ενός ταχυδρομείου.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδήλωση κατά των μέτρων της τετρακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάιο είχαν κατέβει στους δρόμους των Βρυξελλών περίπου 60.000 άνθρωποι, σε μια κινητοποίηση της οποίας η λήξη σημαδεύτηκε από επεισόδια.

640x640 4

REUTERS/Yves Herman

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρουσιάστηκαν προβλήματα στα δρομολόγια, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα περίχωρα. Ακόμη, πολλές υπηρεσίες και σχολεία σήμερα υπολειτουργούσαν.

640x640 5

REUTERS/Yves Herman

Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανοδημοκρατικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο) παρουσιάζουν μια δυσμενή εικόνα για τα εργατικά δικαιώματα στο Βέλγιο: "Φουσκωμένοι λογαριασμοί, μειωμένη κοινωνική πρόνοια, περισσότερη δουλειά, για περισσότερη ώρα, με λιγότερες απολαβές και ολοένα και πιο ευέλικτη εργασία. Μοιράζονται δώρα στις μεγάλες περιουσίες και τις εταιρείες".

640x640 6

REUTERS/Yves Herman

"Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο αντικοινωνική των τελευταίων 30 ετών", τόνισε ο πρόεδρος του FGTB, ο Ρούντι Ντε Λεβ, παίρνοντας τον λόγο πριν ξεκινήσει η διαδήλωση.

Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει παγώσει προσωρινά τους μισθούς και έχει ανακοινώσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 από τα 65 έτη, με ορίζοντα το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ