Ενοχοι βρετανοί αστυνομικοί για τον «ταπεινωτικό» σωματικό έλεγχο σε 15χρονη
Βρετανός αστυνομικός
(AP Photo/Jon Super)Σοβαρό παράπτωμα διέπραξαν δύο μέλη της αστυνομίας του Λονδίνου υποβάλλοντας σε πλήρη σωματικό έλεγχο μία έφηβη ηλικίας 15 ετών το 2020, απεφάνθη σήμερα ένα πειθαρχικό όργανο σε μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον σωματικό έλεγχο χωρίς ρούχα υποβλήθηκε μία μαύρη έφηβη στο ιατρείο του σχολείου της.
Τον έλεγχο πραγματοποίησαν δύο αστυνομικίνες, χωρίς την παρουσία ενός τρίτου ενήλικα κι ενώ το παιδί είχε περίοδο.
Καθώς κατηγορήθηκε αδίκως ότι είχε κρύψει κάνναβη, η κοπέλα υπέστη σοβαρό ψυχικό τραύμα από αυτήν την υπόθεση.
Το περιστατικό είχε προκαλέσει διαδηλώσεις στη λονδρέζικη συνοικία του Χάκνεϊ, γνωστή για τον πολυπολιτισμικό πληθυσμό της.
Ο σωματικός έλεγχος ήταν «δυσανάλογος», «περιττός» και «ταπεινωτικός» για την έφηβη, δήλωσε ο Τζέισον Πρινς, ο πρόεδρος της επιτροπής Πειθαρχικών Κυρώσεων.
Οι δύο αστυνομικοί, που αποφάσισαν την έρευνα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, διέπραξαν ένα σοβαρό παράπτωμα, συμπέρανε η επιτροπή στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.
Μια άλλη αστυνομικός, που έκανε τον σωματικό έλεγχο μαζί με τη συνάδελφό της, επέδειξε από την πλευρά της επαγγελματική αμέλεια.
Μέχρι την απόλυση μπορεί να φθάσουν οι ποινές
Οι ποινές θα ανακοινωθούν αργότερα στα μέλη της μητροπολιτικής αστυνομίας. Θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι την απόλυση.
«Στην καρδιά αυτής της υπόθεσης βρισκόταν ένα παιδί, σε ευάλωτη θέση, το οποίο οι αστυνομικοί δεν προστάτευσαν και υπέβαλαν αδικαιολόγητα σε έναν πλήρη σωματικό έλεγχο», κατήγγειλε η διευθύντρια της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων Αμάντα Ρόου.
«Γνωρίζουμε πως αυτό το περιστατικό είχε έναν σοβαρό και διαρκή αντίκτυπο στην ευημερία της», υπογράμμισε.
Μόλις τον περασμένο χρόνο, η Βρετανίδα επίτροπος για την παιδική ηλικία προειδοποιούσε για τους σωματικούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλονταν ανήλικοι από την αστυνομία, κρίνοντάς τους συχνά «περιττούς».
Στο στόχαστρο των ελέγχων αυτών έμπαινε τετραπλάσιος αριθμός μαύρων παιδιών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, είχε επίσης αναφέρει.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρετανία: Ένοχος για τη δολοφονία 14χρονου κρίθηκε ο δράστης της επίθεσης με σπαθί σαμουράι
Βρετανία: Δύο αρκούδες το έσκασαν από καταφύγιο και έκαναν «επιδρομή» σε «μέλι μιας εβδομάδας»
Βρετανία: Η αστυνομία απαγόρευσε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο
Κούβα: «Έχουν διακοπεί οι συνομιλίες με Ουάσινγκτον» - Ποια η μόνη εξαίρεση
17:01
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2026 - Άνοιξαν οι εγγραφές (vid)
16:53
Ρούτε: Το ΝΑΤΟ εργάζεται στα «επόμενα βήματα» για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική
16:44
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν για Ιράν: Οι «ισχυρές επιλογές» Τραμπ - «Έτοιμοι και για πόλεμο» απαντά η Τεχεράνη
16:41