ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική χειραψία Νετανιάχου-Αμπάς στην κηδεία του Πέρες

Ιστορική χειραψία Νετανιάχου-Αμπάς στην κηδεία του Πέρες
Reuters

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ, παρουσία ηγετών και αρχηγών κρατών από ολόκληρο τον κόσμο, η κηδεία του Σιμόν Πέρες ο οποίος πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. 

Περισσότεροι από 70 ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ, ενώ 8000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σε περίμετρο γύρω από το νεκροταφείο Herzl, όπου έγινε η ταφή του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Παρών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται επί ισραηλινού εδάφους για πρώτη φορά μετά το 2010, γεγονός που συγκέντρωσε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

17137838

EPA/ABIR SULTAN/POOL

Κάτω από την τεράστια τέντα που είχε στηθεί για την υποδοχή των ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια και αντάλλαξαν λίγα λόγια:

«Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, πριν χαιρετήσει την σύζυγο του Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, εδώ και έναν χρόνο. Και η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια. Να σημειωθεί ότι κανένας άραβας ηγέτης δεν βρέθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Αίγυπτος εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος συνοδευόταν από τον δεύτερο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων», ενώ επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία».

Παρών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους την οποία ονειρευόταν ο Νομπελίστας που πέθανε την Τετάρτη παραμένει ένα "ημιτελές έργο"», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη της επικήδειας ομιλίας του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ασυνήθη παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς: είναι «η υπενθύμιση πως η ειρήνη είναι ένα ημιτελές έργο», είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ "των γιγάντων του 20ού αιώνα", όπως ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. "Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ", είπε.

2016 09 30T075127Z 1454863278 S1BEUEFWXJAA RTRMADP 3 ISRAEL PERES

REUTERS/Abir Sultan/Pool

Στο Ισραήλ για την κηδεία του Σιμόν Πέρες μετέβη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, παρακολούθησε την τελετή και εκφώνησε επικήδειο. "Ο Σιμόν Πέρες ξεκίνησε τη ζωή του σαν ένας λαμπρός μαθητής του Ισραήλ, έγινε ο καλύτερος δάσκαλός του και κατέληξε ως ο μεγαλύτερος οραματιστής του", είπε ο Μπιλ Κλίντον.

2016 09 30T075857Z 1106144305 S1BEUEFXORAB RTRMADP 3 ISRAEL PERES

REUTERS/Kevin Lamarque

Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι μεταξύ των παρευρισκομένων στην κηδεία. Στην λίστα των προσκεκλημένων είναι ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας. Από ελληνικής πλευράς στην Ιερουσαλήμ και την τελετή βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

2016 09 29T060725Z 1124253162 S1BEUEAPWFAA RTRMADP 3 ISRAEL PERES

REUTERS/Ronen Zvulun

Στον επικήδειο που εκφώνησε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτησε τον νομπελίστα Ειρήνης και πρώην πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, "έναν μεγάλο άνδρα" για το Ισραήλ και τον κόσμο.

"Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε", είπε ο Νετανιάχου.

H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία, από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών, μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου ετάφη λίγο αργότερα ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν..

Με την προσέλευση τόσων πολλών προσωπικοτήτων στο εθνικό κοιμητήριο, η ισραηλινή αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Η αστυνομία είχε στήσει μια πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων είχε αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ