ΚΟΣΜΟΣ

Aurora borealis: Το Ρέικιαβικ έσβησε τα φώτα για να απολαύσει το θέαμα (pics & vid)

Aurora borealis: Το Ρέικιαβικ έσβησε τα φώτα για να απολαύσει το θέαμα (pics & vid)
instagram@dadigud

Τα φώτα στους δρόμους του Ρέικιαβικ έσβησαν την Τετάρτη για μία ώρα, όμως η πρωτεύουσα της Ισλανδίας αντί να βυθιστεί στο σκοτάδι, φωτίστηκε από το Aurora Borealis, το φωτεινό φαινόμενο που δημιουργεί μοναδικές εικόνες στον ουρανό.

Οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ, «υπάκουσαν» στις προτροπές των αρχών να σβήσουν τα φώτα και στα σπίτια τους, κι έτσι το σκοτάδι ήταν πιο βαθύ, γεγονός που έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακό τον φωτεινό χορό του Aurora borealis στον ουρανό.

Το Aurora borealis ή northern lights ή βόρειο Σέλας, είναι ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα που προσφέρει η φύση, αφού οι πολύχρωμοι σχηματισμοί του εμφανίζονται αιφνίδια στον ουρανό, δημιουργώντας μαγικές εικόνες.

Από το κέντρο του ουράνιου θόλου εμφανίζεται αιφνίδια ένα κυκλικό φως σαν στεφάνι, από την περιφέρεια του οποίου εκτείνονται κάθετες λευκές ακτίνες προς το έδαφος, δημιουργώντας την εντύπωση ενός γιγάντιου φωτεινού στέμματος και που στρέφεται με ταχύτητα, με ενδιάμεσες αιφνίδιες στάσεις.

Αυτό το χαρακτηριστικό φαινόμενο διαρκεί από μόλις λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μισό λεπτό της ώρας και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

https://www.instagram.com/p/p

Όσοι βρίσκονταν στο Ρέικιαβικ αποτύπωσαν το μοναδικό αυτό φαινόμενο σε βίντεο και φωτογραφίες, οι οποίες κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media.

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Το φαινόμενο δημιουργείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων και πρωτονίων, που προέρχονται από το διάστημα και παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Παρατηρείται κυρίως πάνω από τους πόλους της Γης και στη λαογραφία των βόρειων λαών έχει συνδεθεί με υπερβατικές ερμηνείες. Για παράδειγμα, οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους Ταράνδους τους, από την πλευρά τους οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταματούσαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ