ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προστατεύουν τζιχαντιστές στη Συρία

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προστατεύουν τζιχαντιστές στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ REUTERS/Mike Segar

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι "προστατεύει" τη τζιχαντιστική οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) και ότι την προορίζει για ένα "Σχέδιο Β", στην περίπτωση που ανατραπεί το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το BBC:

Έχουμε ολοένα και περισσότερους λόγους να πιστεύουμε ότι από την αρχή, το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν να προστατεύουν το Μέτωπο Αλ Νόσρα και να το προφυλάσσουν, ως το "Σχέδιο Β" για την περίπτωση που ερχόταν η ώρα αλλαγής του καθεστώτος. Οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν ότι θα έθεταν ως προτεραιότητά τους τον διαχωρισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από το Μέτωπο Αλ Νόσρα όμως ακόμη δεν κατάφεραν ή δεν επιθυμούν να το κάνουν.

"Ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από το Μέτωπο Φάταχ αλ Σάμ είναι το μόνο πράγμα που απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία", επισήμανε ακόμα ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και οι ΗΠΑ κράτησε μόνο 10 ημέρες και κατέρρευσε στις 19 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το ανατολικό Χαλέπι, προκειμένου να διευκολύνει την επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος για την ανακατάληψη της ανταρτοκρατούμενης πλευράς της πόλης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν την Παρασκευή τη Δαμασκό και τη Μόσχα να βάλουν τέλος στο "λουτρό αίματος" στο Χαλέπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ