ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Βουλευτής ζητά τεστ παρθενίας για τις φοιτήτριες

Αίγυπτος: Βουλευτής ζητά τεστ παρθενίας για τις φοιτήτριες
Φοιτήτριες φωνάζουν συνθήματα μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Αιγύπτου, το Σαββατο 11 Φεβρουαρίου 2012. Αυτή είναι η πρώτη επέτειος από την παραίτηση του επί τριακονταετίας προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ (Hosni Mubarak) Carsten Koall/Getty Images

Αιγύπτιος βουλευτής προκάλεσε την οργή των χρηστών του διαδικτύου στην Αίγυπτο, όταν πρότεινε τα πανεπιστήμια της χώρας να υποβάλλουν τις φοιτήτριες σε τεστ παρθενίας προτού τις αποδεχθούν.

«Κάθε κορίτσι που μπαίνει στο πανεπιστήμιο πρέπει να εξετάζεται προκειμένου να αποδείξει ότι είναι παρθένα», δήλωσε χθες ο βουλευτής Ιλχάμι Αγκίνα (Elhamy Agena) στην εφημερίδα Youm 7.

Η πρότασή του σύντομα πυροδότησε την οργή αλλά κι απαξιωτικά σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν σας είχα πει (ότι απέχουμε) ακόμα πολύ να φθάσουμε στον πάτο και ότι τα χειρότερα έρχονται;» έγραψε στο Twitter ο Γκαμάλ Αΐντ (Gamal Eid), διάσημος δικηγόρος που διευθύνει το Αραβικό Δίκτυο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (The Arabic Network for Human Rights Information).

«Έχουμε ένα μέλος του Κοινοβουλίου που έχει εμμονή με το φύλο», επισήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της Al-Ahram Χάλεντ Νταούντ (Khaled Dawoud).

Ο Ιλχάμι Αγκίνα είχε ήδη προβεί σε αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις υπέρ του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, μιας πρακτικής που απαγορεύεται στην Αίγυπτο αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη σε άλλες χώρες. Μιλώντας στην εφημερίδα Al-Hayat είχε υποστηρίξει, επικαλούμενος τις υψηλές πωλήσεις Viagra, ότι οι Αιγύπτιοι υποφέρουν από ανικανότητα και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν γυναίκες που δεν έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, κάτι που οδηγεί στα διαζύγια –όπως υποστήριξε.

Ο βουλευτής είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι θέσεις του παρερμηνεύτηκαν και αποφάσισε να μην κάνει δηλώσεις στις μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Οι άνθρωποι μου επιτίθενται και είναι αναστατωμένοι (...). Αποφάσισα να μην διαλεχθώ με τα ΜΜΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν διατύπωσα ένα αίτημα. Έκανα μια πρόταση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός αιτήματος και μιας πρότασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δημοσιογράφος του Youm 7 τον ρώτησε σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης, προκειμένου να μπει τέλος στην πρακτική του εθιμικού γάμου –της ανεπίσημης θρησκευτικής ένωσης των μουσουλμάνων– και εκείνη ακριβώς τη στιγμή πρότεινε τα τεστ παρθενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ