Γαλλία: Ένοπλα στελέχη της ασφάλειας θα κυκλοφορούν με πολιτικά σε μετρό και τρένο
Ένοπλα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά θα μπορούν να κυκλοφορούν στα τρένα και τα μετρό της Γαλλίας αρχής γενομένης από αύριο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας εξαιτίας της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το διάταγμα που προβλέπει την εξουσιοδότησή τους δημοσιεύτηκε επίσημα σήμερα. Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποίο προβλέπει το μέτρο της ένοπλης περιπολίας με πολιτικά, είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο.
Βάσει του διατάγματος προβλέπεται «η διεύρυνση (του μέτρου) της απαλλαγής από την υποχρέωση να φοράνε στολή» και η «δυνατότητα να οπλοφορούν ανεξαρτήτως στολής» στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) και τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού (RATP).
Τα στελέχη αυτά θα εκπαιδευτούν και υποχρεώνονται να έχουν εμπειρία τουλάχιστον 5 μηνών στις υπηρεσίας ασφαλείας του SNCF ή του RATP.
Τον Αύγουστο του 2015, απετράπη την τελευταία στιγμή μακελειό σε μια αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ–Παρίσι, όταν Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί επιβάτες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν έναν βαριά οπλισμένο άνδρα, τον οποίο οι αρχές περιέγραψαν ως ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.
Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση σοκ, αντιμετωπίζοντας από τον Ιανουάριο του 2015 τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία της (238 νεκροί).
Στις Βρυξέλλες, το αεροδρόμιο και το μετρό βρέθηκαν στο στόχαστρο τζιχαντιστών την Τριτη 22 Μαρτίου 2016, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 32 άνθρωποι και 340 να τραυματιστούν.
Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς στο Κίεβο με 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ στρατιωτικές ενισχύσεις
09:09
«Moby Dick»: Όταν το Χόλιγουντ έκανε απόβαση σε ένα μικρό λιμάνι της Ουαλίας
09:00
«Γονάτισε» την Κρήτη η κακοκαιρία: 2.500 κάτοικοι χωρίς νερό - Πνίγηκαν τα Χανιά με 420 χιλ. βροχής
08:58
Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 46χρονος που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα ξενοδοχείου στα Χανιά
08:54