ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου παράγεται από κόπρανα μοσχογαλής

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου παράγεται από κόπρανα μοσχογαλής
Wikipedia

Η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα απόλαυσης ας γνωρίσουμε καλύτερα τον πιο ακριβό καφέ στον κόσμο. Παράγεται από τα κόπρανα μιας αγριόγατας στην Ινδονησία και διαθέτει πλούσιο άρωμα και εξαιρετική γεύση.

Υπάρχουν πολλά είδη καφέ, γεύσεις, αρώματα, τρόποι παρασκευής και συνοδευτικά υλικά αλλά εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχει ο καφές Kopi luwak. Και αν τα 60 ευρώ που μπορεί να κοστίζει ένα φλιτζάνι καφέ είναι μια γευστική πολυτέλεια, η διαδικασία παραγωγής του είναι αυτή που κάνει αυτόν τον καφέ ακόμη πιο ιδιαίτερο.

O Kopi luwak αποτελεί περισσότερο μια μέθοδο παρά είδος καφέ. Στην πραγματικότητα σημαίνει "καφές της luwak" δηλαδή ο καφές της μοσχογαλής luwak που ζει στην Ινδονησία με την κοινή ονομασία Asian palm civet. Το είδος αυτό της αγριόγατας αγαπά πολύ τους καρπούς του καφέ και ειδικά το μαλακό τους περίβλημα αλλά αποβάλει στα κόπρανα της τα κουκούτσια τα οποία κατόπιν συλλέγονται από παραγωγούς και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο.

via GIPHY

Η διαδικασία πέψης της μοσχογαλής luwak και τα γαστρικά υγρά της επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

Η παραγωγή του καφέ με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται περίπου σε 600 κιλά το χρόνο και για το λόγο αυτό η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή καθιστώντας τον συγκεκριμένο καφέ τον ακριβότερο στον κόσμο. Στη λιανική η τιμή του καφέ φθάνει στα 500 ευρώ το κιλό ενώ στα λίγα καταστήματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φλιτζάνι Kopi Luwak θα πρέπει να πληρώσει περίπου 60 ευρώ.

9513363250817084710

Εντούτοις, η τιμή αυτή έχει, όπως είναι φυσιολογικό, οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία με την ανάμιξη καφέ κατώτερης ποιότητας αλλά και στην εκτεταμένη καλλιέργεια του με ζώα κλεισμένα σε κλουβιά που ταΐζονται εντατικά με τους καρπούς του καφεόδεντρου. Η ποσότητα που πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως είναι 50 φορές μεγαλύτερη από την παραγόμενη, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη νοθεία και εκμετάλλευση του προϊόντος.

Για το λόγο αυτό, Ιάπωνες και Ινδονήσιοι ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο χημικής πιστοποίησης της αυθεντικότητας του συγκεκριμένου καφέ. Για να το επιτύχουν, συνέλεξαν κόκκους Kopi Luwak και κοινού καφέ από όλη την Ινδονησία, τους ανέλυσαν και συνέκριναν τη χημική τους σύσταση.

Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι του Kopi Luwak έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό και μηλικό οξύ, γεγονός το οποίο εκτός του ότι τους προσδίδει μια συγκεκριμένη χημική «ταυτότητα» παίζει καθοριστικό ρόλο στο ιδιαίτερο άρωμα και στη γεύση τους.

via GIPHY

Τα αυξημένα επίπεδα του κιτρικού και του μηλικού οξέος στον Kopi Luwak οφείλονται σύμφωνα με τους επιστήμονες στα οξέα, στα ένζυμα και στα μικρόβια που επενεργούν στους κόκκους του καφέ ενόσω αυτοί φιλοξενούνται στα έντερα της μοσχογαλής. Έτσι, ο αυθεντικός καφές luwak αποκτά μια μοναδική χημική ταυτότητα η οποία πιστοποιεί την αυθεντικότητα του.

Όποιος έχει λοιπόν τη δυνατότητα να πληρώσει αυτόν τον καφέ μπορεί να είναι πλέον σίγουρος για τη γνησιότητα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ