ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα Όρμπαν για συμμετοχή στο αυριανό δημοψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων

Κάλεσμα Όρμπαν για συμμετοχή στο αυριανό δημοψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 REUTERS/Lazslo Balogh/Files

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán) απηύθυνε έκκληση σήμερα στους πολίτες της χώρας να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν στις κάλπες του αυριανού δημοψηφίσματος κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν τον κίνδυνο χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Οι Ούγγροι έχουν «το καθήκον» να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει κατά των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών», έγραψε ο Όρμπαν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ημερήσια εφημερίδα Magyar Idők.

«Η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση συνιστά μια πραγματική απειλή. Θέτει σε κίνδυνο τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και την ασφάλεια».

«Με το δημοψήφισμα μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε Ευρωπαίο: να τους πούμε ότι αυτό επαφίεται σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, να συνετίσουμε την ΕΕ, με μια κοινή προσπάθεια ή να την αφήσουμε να κατακερματιστεί», υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Αν και θεωρείται πως το «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί ταπεινωτικό για τον Βίκτορ Όρμπαν, εάν η συμμετοχή πέσει κάτω του υποχρεωτικού ορίου του 50%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Publicus Institute, μονάχα το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει έναντι 54% τον προηγούμενο μήνα.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια επίκληση στον φόβο και το μίσος», κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ταμάς Μπόερ (Tamás Boér) που συμμετείχε σε μια συγκέντρωση χθες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ