ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα σημεία διανομής βοήθειας

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα σημεία διανομής βοήθειας

Παλαιστίνιοι κουβαλούν σακιά και κιβώτια με τροφή και ενθρωπιστική βοήθεια.

AP Photo/Jehad Alshrafi

Τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ προσπαθούσαν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα από τα τέλη Μαΐου, δήλωσε την Παρασκευή το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ενώ λάμβαναν επισιτιστική βοήθεια από τις 27 Μαΐου, οι 615 βρίσκονταν κοντά σε σημεία διανομής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), δήλωσε εκπρόσωπος της OHCHR σε δημοσιογράφους.

Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να χρησιμοποιούν τη βοήθεια για άλλους σκοπούς. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιο «εγγενώς μη ασφαλές» και παράβαση των ανθρωπιστικών κανόνων της αμεροληψίας.

Το GHF ξεκίνησε τη διανομή πακέτων τροφίμων στη Γάζα στα τέλη Μαΐου και έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι έχουν συμβεί περιστατικά στα δικά του σημεία.