Ισραήλ: Υπερορθόδοξος Εβραίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση
Συγκλονίζει την κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων, η δημοσιοποίηση από ισραηλινό δικαστήριο, του ονόματος ενός υπόπτου για σεξουαλικά αδικήματα, καθώς ο φερόμενος δράστης συνεργαζόταν εθελοντικά με την αστυνομία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Το δικαστήριο του Τελ Αβίβ παρέτεινε για έξι ημέρες την προσωρινή κράτηση του Χαΐμ Ρότερ, γνωστής προσωπικότητας στους κύκλους των υπερορθόδοξων Εβραίων, μία εβδομάδα αφότου αποφάσισε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.
Ο 36χρονος Ρότερ συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου και κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανδρών και γυναικών, ανήλικων και ενήλικων, στην πόλη Μπνε-Μπρακ, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι υπερορθόδοξοι. Στην πόλη αυτή είχε ιδρύσει μια οργάνωση εθελοντών που βοηθούσαν την αστυνομία να εντοπίζει εγκληματίες.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, θεωρείται ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση νέων ανηλίκων και γυναικών, επί τουλάχιστον μια δεκαετία», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.
Στην κλειστή κοινότητα των υπερορθοδόξων, τα μέλη της οποίας διστάζουν να συνεργαστούν με τις αρχές, ο Ρότερ, ο «σερίφης του Μπνε-Μπρακ», όπως τον αποκαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ίδρυσε πριν από 15 χρόνια την οργάνωση «Οι Φύλακες». Η οργάνωση βοηθούσε τους κατοίκους να προστατευθούν από κλοπές, αλλά κατήγγειλε και παιδεραστές, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε μια συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση Kan.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν καταθέσει μήνυση σε βάρος του.
Το ραβινικό δικαστήριο του οποίου προεδρεύει ο Σμουέλ Ελιάχου, ραβίνος της πόλης Σάφεντ, κάλεσε σήμερα τα θύματα να μιλήσουν. «Είναι θρησκευτική υποχρέωση να καταθέσετε, δεν υπάρχει καμία ντροπή», έγραψε ο ραβίνος σε μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Τα εγκλήματα αυτά θεωρούνται από την Τορά εξίσου σοβαρά με τον φόνο», πρόσθεσε.
Το 2021 ο Χαΐμ Βάλντερ, ένας άλλος επιτυχημένος υπερορθόδοξος Εβραίος, αυτοκτόνησε αφού η εφημερίδα Haaretz έγραψε ότι κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος περίπου 20 ανθρώπων – μεταξύ των θυμάτων ήταν και παιδιά. Άλλος γνωστός υπερορθόδοξος Εβραίος, ο Γεχούντα Μέσι-Ζαχάβ, πέθανε αφού έμεινε σε κωματώδη κατάσταση επί έναν χρόνο, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Μέσι-Ζαχάβ ήταν ύποπτος για εκατοντάδες σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ενηλίκων και ανηλίκων, αλλά λόγω της απόπειρας αυτοκτονίας δεν κατέθεσε ποτέ στην αστυνομία.
SPONSORED
«Καυτό» 48ωρο στη Βουλή: «Κλείδωσε» για την Παρασκευή η εξεταστική για τις υποκλοπές
13:18
Γκάλοπ Τσίπρα για το όνομα του νέου κόμματός του: «Πυξίδα, Ιθάκη ή Λάουρα;» - Δείτε βίντεο
13:18
Πρόεδρος Ταϊβάν: «Ξένες δυνάμεις» δεν μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του νησιού
13:12
Ελεύθερος με όρους και εγγύηση 50.000 ευρώ ο 45χρονος για το τροχαίο δυστύχημα στη Ρόδο
13:07