ΚΟΣΜΟΣ

Άκυρο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία καταδεικνύει δημοσκόπηση

Άκυρο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία καταδεικνύει δημοσκόπηση
Τέσσερις γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ψηφίζουν στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων προσφύγων στην πόλη Βερεσέγκιχαζ (Veresegyhaz) της Ουγγαρίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Bernadett Szabo

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα από τo Nézőpont Institute καταδεικνύει ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Ωστόσο, η ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα κηρυχθεί άκυρη, καθώς το ποσοστό προσέλευσης κυμάνθηκε κάτω του 50%, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σήμερα σε ένα δείγμα 1.000 Ούγγρων, περίπου 3,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων, ενώ 168.000 ψήφισαν υπέρ.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γεργκέλι Γκουλίας (Gergely Gulyás) δήλωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται γύρω στο 45% βάσει των στοιχείων των exit poll, επιβεβαιώνοντας ότι το 95% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Νωρίτερα, και αφότου είχε ψηφίσει, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán) είπε σε δημοσιογράφους ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες.

Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζούμε μαζί.

Hungary ref front 2016 10 02T124514Z 1921352136 S1BEUEQSPMAA RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS HUNGARY REFERENDUM

Τέσσερις γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές έχουν μόλις ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων προσφύγων, στην πόλη Βερεσέγκιχαζ (Veresegyhaz) της Ουγγαρίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Bernadett Szabo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ