ΚΟΣΜΟΣ

Κλίντον: Ο συστηματικός ρατσισμός δεν θα επιλυθεί με μεγαλύτερη επιβολή του νόμου

Κλίντον: Ο συστηματικός ρατσισμός δεν θα επιλυθεί με μεγαλύτερη επιβολή του νόμου
Η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συναντά εκπροσώπους της αφροαμερικανικής κοινότητας στο ρεστοράν Mert's Heart and Soul στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Brian Snyder

Καταδικάζοντας τον ρατσισμό και απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία, η Χίλαρι Κλίντον (Hilary Clinton) επισκέφθηκε σήμερα μια εκκλησία Αφροαμερικανών στο Σάρλοτ (Charlotte), την πόλη που συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις και επεισόδια μετά τον θάνατο του Κιθ Σκοτ (Keith Scott).

«Είμαι γιαγιά και όπως όλες οι γιαγιάδες ανησυχώ για την ασφάλεια των εγγονιών μου», δήλωσε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

«Όμως οι ανησυχίες μου δεν είναι οι ίδιες με εκείνες των αφροαμερικανίδων γιαγιάδων».

«Τα εγγόνια μου είναι λευκά και καθώς είναι τα εγγόνια ενός πρώην προέδρου και μιας πρώην υπουργού Εξωτερικών, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι δεν θα βιώσουν τον ίδιο φόβο σε σύγκριση με εκείνον που περιγράφουν τα παιδιά που μίλησαν ενώπιον ενός δημοτικού συμβουλίου», επισήμανε η Κλίντον αναφερόμενη στη μαρτυρία της εννιάχρονης Ζιάνα Όλιφαντ (Zianna Oliphant).

Το μικρό κορίτσι από το Σάρλοτ είχε απευθυνθεί αυτήν την εβδομάδα σε τοπικούς αξιωματούχους και, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, περιέγραψε την αίσθηση που έχει ότι την μεταχειρίζονται διαφορετικά επειδή είναι μαύρη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανήλθε στο θέμα του θανάτου του 43χρονου Σκοτ, που σκοτώθηκε την 20η Σεπτεμβρίου στο Σάρλοτ υπό συνθήκες που δεν έχουν διαλευκανθεί, έχοντας προηγουμένως βρεθεί αντιμέτωπος με αστυνομικούς καθώς έβγαινε από ένα όχημα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε στο σημείο ένα γεμάτο περίστροφο.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας επιβλήθηκε για τρεις νύχτες στην περιοχή έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις και ταραχές. Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της δημοτικής αρχής του Σάρλοτ.

Clinton Charlotte church 2016 10 02T160348Z 1810840024 S1BEUERKFSAC RTRMADP 3 USA ELECTION CLINTON

Η Χίλαρι Κλίντον μιλά στη θεία λειτουργία της εκκλησίας Little Rock AME Zion Church στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Brian Snyder

«Έχουν περάσει 12 ημέρες από τότε που ο Σκοτ σκοτώθηκε», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν όλες τις λεπτομέρειες του περιστατικού, όμως γνωρίζουμε ότι αυτή η κοινότητα και αυτή η οικογένεια συνεχίζουν να υποφέρουν».

«Μπορούμε να παραδεχθούμε ότι υπήρξε μια έμμεση διάκριση (...) χωρίς να (θέλω να) διασύρω τους αστυνομικούς», πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον κατά την παρέμβασή της.

Xωρίς να κατονομάσει τον Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), η Κλίντον κατήγγειλε εκείνους «που εκμεταλλεύονται τους φόβους των πολιτών, που θέλουν να διχάσουν ακόμα περισσότερο την χώρα μας». Και τόνισε με νόημα:

Λένε ότι όλα μας τα προβλήματα θα επιλυθούν εύκολα με μεγαλύτερη επιβολή του νόμου, σαν ο συστηματικός ρατσισμός να μην υπήρχε στην χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ