ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Λιγότεροι άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας

Παγκόσμια Τράπεζα: Λιγότεροι άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας
REUTERS/Edmund Blair

Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας μειώθηκε κατά 100 και πλέον εκατομμύρια (12%), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το 2013, 767 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα, από 881 εκατομμύρια το 2012. Η μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφεται στην Ασία.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες συνέχισαν να μειώνουν τη φτώχεια και να τονώνουν τη γενική ευημερία σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία είναι ληθαργική», σχολίασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες μείωσης της φτώχεια τα τελευταία 25 χρόνια. Σε διεθνές επίπεδο οι φτωχοί ήταν 1,1 δισεκατομμύριο λιγότεροι το 2013 από ό,τι το 1990, παρά την αύξηση του πληθυσμού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τα ευρήματα του θεσμού σημαίνουν ότι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας ως το 2030 έχει έρθει πιο κοντά.

«Η επίτευξη των στόχων της διεθνούς κοινότητας ως το 2030 θα απαιτήσει πράγματι ο κόσμος να προσπαθήσει να μειώσει τις ανισότητες και να κάνει την ανάπτυξη ευρύτερη», τόνισε ο σύμβουλος της Ομάδας Έρευνας για την Ανάπτυξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, Φρανσίσκο Φερέιρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μεταξύ του 2008 και του 2013, τα εισοδήματα του πλουσιότερου 60% αυξήθηκαν ταχύτερα από αυτά του φτωχότερου 40% σε περίπου τις μισές από τις 84 χώρες για τις οποίες δημοσιοποίησε στοιχεία η Παγκόσμια Τράπεζα.

Για να μειωθούν οι ανισότητες, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις χώρες που πλήττονται περισσότερο να επενδύσουν κυρίως στην παιδική ηλικία, να εγγυηθούν την διεύρυνση της ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης και να προσφέρουν βοήθεια σε ρευστό στους πιο φτωχούς πολίτες τους.

Πάντως τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πως οι ανισότητες μειώθηκαν σε 40 και πλέον κράτη, ανάμεσά τους στη Βραζιλία, το Περού, το Μαλί και την Καμπότζη, κατά την ίδια πηγή.

Το 50% και πλέον εξ όσων τελούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζει στην υποσαχάρια Αφρική. Το ένα τρίτο των φτωχότερων πολιτών του κόσμου ζει στη Νότια Ασία.

Στη μείωση της φτώχειας πρωτοστάτησαν χώρες της ανατολικής Ασίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως η Κίνα, η Ινδονησία και η Ινδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ