ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τη συμφωνία για το πλουτώνιο

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τη συμφωνία για το πλουτώνιο
Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin/via REUTERS

Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ αυτή τη φορά εξαιτίας μίας συμφωνίας των δύο χωρών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σχετικά με την απόρριψη του ραδιενεργού μετάλλου, πλουτωνίου, από τις παροπλισμένες πυρηνικές κεφαλές.

Η Μόσχα, σύμφωνα με το Russia Today, αποφάσισε να αναστείλει τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «εχθρικές κινήσεις της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας».

Οι λόγοι που η Μόσχα πήρε αυτή την απόφαση περιγράφονται στο σχετικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν: «η δραματική αλλαγή στο περιβάλλον, η απειλή της στρατηγικής σταθερότητας εξαιτίας των επιθετικών κινήσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, η ανικανότητα των ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την απόρριψη του απεριορίστου πλουτωνίου των όπλων τους κατά τις διεθνείς συνθήκες αλλά και η ανάγκη γρήγορων κινήσεων για την υπεράσπιση της ρωσικής ασφάλειας».

Επιπλέον η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το πλουτώνιο για στρατιωτικούς σκοπούς, για την παραγωγή νέων όπλων ή για νέα έρευνα.

Προσφάτως η Μόσχα είχε εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να χειριστούν την απόρριψη του πλουτωνίου καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε ότι θα τη συνέφερε οικονομικά να αναμείξει πλουτώνιο με ειδικά πρόσθετα. Ωστόσο η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την μεταξύ τους συμφωνία. «Υπογράψαμε μία συμφωνία για μία συγκεκριμένη επεξεργασία πλουτωνίου, για την οποία άλλωστε έχουν κατασκευαστεί ειδικές εγκαταστάσεις. Εμείς έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας και έχουμε χτίσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον περασμένο Απρίλιο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ