ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικοινωνιακός πόλεμος της Ρωσίας στη Συρία

Ο επικοινωνιακός πόλεμος της Ρωσίας στη Συρία
Reuters/Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας

Είναι η ρωσική εκδοχή του δόγματος "σοκ και δέος". Συμπεριλαμβάνει μιντιακή καμπάνια και προβολή, όπως πρέπει αυτή να είναι στον 21ο αιώνα, με γραφικά υψηλής τεχνολογίας, συνεχή ενημέρωση του Τύπου ακόμα και αναφορές για το τι καιρό θα έχει. Όλα αυτά εντάσσονται στο γενικό σχέδιο του Πούτιν για την επιτυχή επίθεσή του στη Συρία.

Είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχει καταιγιστική ενημέρωση, σε πρωτόγνωρο βαθμό για την Ρωσία. Στον αέρα βγαίνουν βίντεο από αεροπορικές επιδρομές, ακόμη και ζωντανή κάλυψη των "διαδρομών" που χρησιμοποιούν οι Σύριοι. Πρόκειται για μία αλλαγή στάσης για την Ρωσία, η οποία έχει μάθει να ζει με τη μυστικότητα στα στρατιωτικά θέματα.

Οι μόνες ειδήσεις που πραγματικά έχουν σημασία αυτή τη στιγμή είναι εκείνες που "εκπαιδεύουν" τα εκατομμύρια πολίτες της χώρας να βλέπουν επιτυχημένα τις ζωντανές μεταδόσεις και τα ρεπορτάζ, τις αναλύσεις και τα επίσημα στρατιωτικά ανακοινωθέντα και συναντήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η κρατική μηχανή περνά το μήνυμα: Οι αεροπορικές επιδρομές είναι σημαντικές στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αληθινό αποτέλεσμα των επιδρομών, η καμπάνια μέσα στην Ρωσία φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό της.

Μόλις μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει η επίθεση, το ανεξάρτητο κέντρο δημοσκοπήσεων, Levada, έδειχνε σε έρευνά του πως οι πολίτες ήταν ιδιαίτερα σκεπτικιστές απέναντι στην πιθανότητα των επιθέσεων. Η δε υποστήριξη στην στρατιωτική ανάληψη δράσης έφτανε το μόλις 14%.

Η ιδέα του να συρθεί η Ρωσία σε πόλεμο έξω από την επικράτεια της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ για πρώτη φορά, γέμιζε με αρνητισμό πολλούς Ρώσους. Στρατιώτης της χώρας δεν είχε πατήσει το πόδι του σε ξένο έδαφος από το 1979, όταν ο τότε Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στο Αφγανιστάν.

Μία εβδομάδα από αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες υποστηρίχθηκαν στενά από την κρατική καμπάνια - προπαγάνδα, μάλλον πέτυχαν τον σκοπό τους. Η κοινή γνώμη δείχνει πως αλλάζει, στρέφεται υπέρ της απόφασης για επίθεση κατά των ισλαμιστών και τώρα οι Ρώσοι μάλλον υποστηρίζουν το όλο εγχείρημα.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Levada δείχνει πως το 72% είναι πλέον υπέρ της επίθεσης και μόλις το 14% εναντιώνεται. Ο Dmitry Nekrasov, αναλυτής στα ΜΜΕ, τονίζει πως η κρατική προπαγάνδα ήταν ιδιαίτερα αποδοτική. "Στην πραγματικότητα δεν είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν την αποστολή στρατευμάτων μας στη Συρία διότι όλοι καταλαβαίνουν πως θα υπάρξουν θύματα", λέει και συνεχίζει: "Όλοι, όμως, ή τέλος πάντων η πλειοψηφία, αρέσκεται στην επίδειξη της δύναμης και αυτά τα αεροσκάφη την εκφράζουν".

Σύμφωνα με τους ειδικούς συμβούλους που χειρίζονται τα θέματα της προβολής και των ΜΜΕ στο Κρεμλίνο, ακόμα και οι πιθανότητες στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος και τους υπόλοιπους "τρομοκράτες", όπως τους αποκαλεί η Μόσχα, είναι υπέρ της Ρωσίας. "Οι καιρικές συνθήκες τον Οκτώβριο στη Συρία είναι μεγάλο αβαντάζ για τις αεροπορικές επιθέσεις", ενημέρωσε μετεωρολόγος την περασμένη εβδομάδα τους τηλεθεατές και η δήλωση αυτή έγινε "viral" στα σόσιαλ μίντια.

Σε μια άλλη περίπτωση επίσημοι Ρώσοι ανέβασαν στο facebook και στο Twitter βίντεο και ενημερώσεις τα οποία αξιοποίησαν για να πιέσουν τη γραμμή του Κρεμλίνου.

Όμως, το πιο ενδιαφέρον, είναι πως αυτή η στρατηγική στα μίντια αποδίδει στον Ρώσο πρόεδρο και το επιτελείο του ακριβώς αυτό που επιθυμεί. Η ρωσική πολεμική βιομηχανία τραβά την προσοχή και τα πιο εξελιγμένα όπλα της χώρας δείχνουν να λειτουργούν τέλεια.

Συγχρόνως και για πολλοστή φορά, ο Πούτιν μπορεί να "ιχνηλατηθεί" ως ένας ήρωας ο οποίος αντιστέκεται στη Δύση και δη με επιτυχία. Δεν λείπουν φυσικά και οι κριτικές. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτή η επιχείρηση είναι μία κάλυψη και ένας χρήσιμος, για τον Πούτιν, αντιπερισπασμός.

Ξεχάστηκαν ο ενθουσιασμός για τον άλλον πόλεμο, αυτόν στην Ουκρανία, όπως και η ανησυχία για την Κριμαία. Μόλις έναν χρόνο μετά, οι αναφορές στα ΜΜΕ είναι περιορισμένες.

Την στιγμή που η οικονομία μαραζώνει από τις κυρώσεις εις βάρος της χώρας αλλά και τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, το Κρεμλίνο πιθανώς να στοιχηματίζει πως η Συρία θα προσφέρει θεαματική εκτόξευση στο εθνικό φρόνημα.