ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη Ουκρανός για κατασκοπεία στη Μόσχα

Συνελήφθη Ουκρανός για κατασκοπεία στη Μόσχα
Μέλη της FSB REUTERS/Sergei Karpukhin

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) συνέλαβε στη Μόσχα έναν ανώτερο αξιωματούχο των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών με την κατηγορία ότι συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η FSB συνέλαβε στη Μόσχα έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, τον συνταγματάρχη Ρόμαν Σουστσένκο. Ο Ουκρανός πολίτης συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων και της Εθνοφρουράς, τις οποίες επιθυμούσε να δώσει σε άλλη χώρα και οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις αμυντικές δυνατότητες του κράτους.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε: "Διαψεύδουμε τις πληροφορίες. Ο Σουστσένκο δεν έχει σχέση με εμάς". Από την πλευρά του το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε ότι ο Σουστσένκο είναι ο ανταποκριτής του στη Γαλλία, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια και είχε μεταβεί στη Μόσχα για προσωπικούς λόγους όταν συνελήφθη την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μαρκ Φεϊγκούν, έκτοτε ο Σουστσένκο κρατείται στο Λεφόρτοβο, το κρατητήριο της FSB στη Μόσχα. Εκεί θα παραμείνει δύο μήνες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος ρωσικού δικαστηρίου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε από την πλευρά του «τη βαθιά του αγανάκτηση» για τη σύλληψη του Σουστσένκο, η οποία έγινε έπειτα από «κατασκευασμένες κατηγορίες», ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση αυτού του «πολιτικού κρατούμενου».

«Όλοι αυτοί οι "κατάσκοποι" δεν είναι ένοχοι παρά για ένα πράγμα: ότι διαθέτουν ουκρανικό διαβατήριο και ότι είναι Ουκρανοί», κατήγγειλε στον λογαριασμό της στο Facebook η βουλευτίνα Ιρίνα Γκερατσένκο που είναι αρμόδια για ανθρωπιστικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις του Μινσκ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ