Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Κύπρο: Δύο νεκροί, καμένα σπίτια και διαρκείς εκκενώσεις οικισμών
Εναέρια κατάσβεση φωτιάς στην Κύπρο (φωτογραφία αρχείου)
AP Photo/Philippos ChristouΤη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτα από την Τετάρτη (23/7) στην Κύπρο έχασαν δύο άνθρωποι, με το πύρινο μέτωπο να εξαπλώνεται ραγδαία, καίγοντας οικισμούς και περιουσίες.
Οι σοροί των ανθρώπων βρέθηκαν απανθρακωμένες εντός οχήματος που βρέθηκε στη Λεμεσό και το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς.
Από τη φωτιά έχουν καεί δεκάδες κατοικίες και οχήματα, ενώ συνεχείς είναι οι διασώσεις πολιτών. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ 10 πολίτες χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες για αναπνευστικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το philenews.
Eγκλωβισμένοι στην περιοχή του Λόφου
Στην περιοχή της Λόφου είχαν εγκλωβιστεί 36 άνθρωποι σε λεωφορείο, ενώ μαζί τους βρίσκονται και μέλη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας. Αρχικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είχε δημοσιεύσει πως «μεταφέρονται με λεωφορεία της Αστυνομίας εκτός της περιοχής».
Νωρίτερα ο κοινοτάρχης της περιοχής, ανέφερε ότι παρά την έγκαιρη ενημέρωση των 230 κατοίκων του χωριού, ορισμένοι παρέμειναν στα σπίτια τους, με τον οικισμό να περικυκλώνεται από τις φλόγες.
Μαζικές εκκενώσεις
Να σημειωθεί ότι, πάνω από 70 πολίτες από τις πυρόπληκτες περιοχές μεταφέρθηκαν από στις περιοχές Τριμίκλινη και στην Πάχνα όπου και φιλοξενήθηκε.
Χώροι έχουν επιστρατευτεί επίσης ώστε αξιοποιηθούν ως καταφύγιο για τους πυρόπληκτους.
Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη περιοχή της ορεινής Λεμεσού, δίδονται οδηγίες για άμεση εκκένωση των πιο κάτω Κοινοτήτων, κατασκηνωτικών και εκδρομικών χώρων:
- Άγιος Αμβρόσιος
- Κυβίδες
- Σούνι–Ζανατζιά
- Άγιος Θεράπων
- Ποταμιού
- Μαλλιά
- Βάσα
- Βουνί
- Κοιλάνι
- Λόφου
- Πέρα Πεδί
- Μονάγρι
- Κατασκηνώσεις Πλατρών
- Κατασκηνώσεις Πέρα Πεδίου
- Κατασκηνώσεις Αγίας Μαύρης
- Έκδρομικοί χώροι στην γύρω περιοχή
Άτομα που παραμένουν στην περιοχή, προτρέπονται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Υπηρεσιών για τη δική τους ασφάλεια.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το μέτωπο της φωτιάς τεράστιο. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το σημείο στο οποίο έσπευσε.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος: Αίτημα συνδρομής σε γειτονικά κράτη και την ΕΕ απηύθυνε η κυβέρνηση για την μεγάλη φωτιά
Μεγάλη φωτιά στην Κύπρο καίει ανεξέλεγκτη - Εκκενώνονται περιοχές
Κένυα: Η Ουάσινγκτον υπέγραψε συμφωνία για την παροχή βοήθειας στον τομέα της υγείας
12:19
Κακοκαιρία Byron: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Μέχρι μεσημέρι του Σαββάτου τα έντονα φαινόμενα
12:18
Liveblog - Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρησαν σπίτια επιχειρήσεις και δρόμοι – Που κινούνται τα φαινόμενα (pics - vids)
12:12
Ρωσία: Ουκρανική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο λιμάνι του Τεμριούκ (vids)
12:11