ΚΟΣΜΟΣ

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Εσθονίας

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Εσθονίας
REUTERS / INTS KALNINS

Το κοινοβούλιο της Εσθονίας εξέλεξε σήμερα νέα πρόεδρο της χώρας το πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα του κράτους.

Το αξίωμα του προέδρου στην Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων, είναι ουσιαστικά τιμητικό. Η Κάλιουλαϊντ γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1969 στο Ταρτού, σπούδασε βιολογία και έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Από το 2004 μέχρι το 2016 εκπροσωπούσε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Η θητεία της στο όργανο αυτό έληξε την περασμένη άνοιξη.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, στη σημερινή ψηφοφορία έλαβε 81 ψήφους υπέρ (σε σύνολο 101 βουλευτών), ενώ 17 βουλευτές απείχαν και τρεις δεν ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο. Προκειμένου να εκλεγεί ένας υποψήφιος, πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων, δηλαδή να υπερψηφιστεί από 68 βουλευτές.

Καθώς στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται έξι κόμματα, ήταν πολύ δύσκολο για τους υποψηφίους να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, τόσο κατά τους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας στους οποίους μετέχουν μόνο οι βουλευτές, όσο και στους επόμενους δύο, στο σώμα των εκλεκτόρων που περιλαμβάνει και τοπικούς αξιωματούχους.

Για τον λόγο αυτό οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Σίιμ Κάλας, αποσύρθηκαν από την κούρσα.

Η Κάλιουλαντ, που διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου τον φιλελεύθερο Τόμας Χέντρικ Ίλβες, ήταν μέλος του συντηρητικού κόμματος Pro Patria για τέσσερα χρόνια. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε μια τράπεζα και σε μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ μεταξύ 1999-2002 υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού Μαρτ Λάαρ για οικονομικά θέματα.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών: δύο από τον πρώτο της γάμο, που είναι ήδη ενήλικα, και άλλα δύο από τον δεύτερο. Πρόσφατα έγινε επίσης γιαγιά. Θα αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά της στις 9 Οκτωβρίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ