ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση στη Γαλλία «δείχνει» τον Ολάντ να χάνει το χρίσμα

Δημοσκόπηση στη Γαλλία «δείχνει» τον Ολάντ να χάνει το χρίσμα
Reuters

Δυσάρεστα φαίνεται να είναι τα νέα για τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς μετά τις μικρές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε καν την υποστήριξη του κόμματός του.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες εκτιμούν ότι ο Ολάντ θα έχανε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του. Η σημερινή όμως δείχνει ότι είναι πιθανόν να χάσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος από τον πρώην υπουργό Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 53χρονος Μοντεμπούρ, που έχει ακολουθήσει αριστερή γραμμή, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου προέδρου, τον Ιανουάριο. Η δημοσκόπηση του BVA-Salesforce, που διενεργήθηκε στο διάστημα 13-20 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι ο πρώην υπουργός θα κέρδιζε το χρίσμα, με 52% έναντι 48% του Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ, 62 ετών, είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας στη σύγχρονη ιστορία της. Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, όμως αναμένεται ότι θα το κάνει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με όσα δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια "μονομαχία" μεταξύ της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου από τη μια και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ή του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ από την άλλη.

Στις προκριματικές του 2011 ο Μοντεμπούρ είχε κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 17%. Ωστόσο το χρίσμα πήγε τότε στον Ολάντ, ο οποίος στις εκλογές του 2012 κέρδισε τον Νικολά Σαρκοζί.

Στο παρελθόν, ο Μοντεμπούρ δεν έχει φερθεί με ιδιαίτερη αβρότητα στον Ολάντ. Το 2007, όταν η τότε σύντροφός του Ολάντ, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ , ήταν υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, ο Μοντεμπούρ, που τότε ήταν εκπρόσωπός της, είχε δηλώσει ότι η Ρουαγιάλ "έχει μόνο ένα ελάττωμα, τον σύντροφό της".

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ