ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία χαιρετίζει την «αποτελεσματικότητα» των επιδρομών της στο Χαλέπι

Η Ρωσία χαιρετίζει την «αποτελεσματικότητα» των επιδρομών της στο Χαλέπι
REUTERS/ KHALIL ASHAWI/ πηγή αρχείου

Η Μόσχα χαιρέτισε σήμερα την «μεγάλη αποτελεσματικότητα» των αεροπορικών επιδρομών της στη Συρία, ιδίως στο Χαλέπι που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «κόλαση επί της Γης».

Ταυτόχρονα, διέψευσε ότι έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία ή σχολεία, όπως την κατηγορούν οι δυτικές κυβερνήσεις.

«Ουσιαστικά εμποδίσαμε τους τρομοκράτες να υψώσουν τη μαύρη σημαία τους πάνω από τη Δαμασκό», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

«Από αυτήν την άποψη, η συμμετοχή μας είναι άκρως αποδοτική, ιδίως τώρα που η κατάσταση στο Χαλέπι έχει επιδεινωθεί», συνέχισε ο Ρώσος υφυπουργός, εκτιμώντας ότι η επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βοήθησε ώστε «να αποφευχθεί το απόλυτο χάος» στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρωσία, που επενέβη στρατιωτικά στον πόλεμο της Συρίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στηρίζει αυτήν την περίοδο με αεροπορικά πλήγματα τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που προσπαθούν να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού μπήκε στο στόχαστρο δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη της στον βομβαρδισμό αυτό.

«Οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βομβάρδισε ιατρικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία ή σχολεία, είναι όλες αβάσιμες», υπογράμμισε ο Γκατίλοφ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), το νοσοκομείο M10 –το μεγαλύτερο στο ανατολικό Χαλέπι– καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σημερινούς βομβαρδισμούς.

«Το νοσοκομείο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το προσωπικό και τους γιατρούς, δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν οι ζημιές. Φοβόμαστε ότι το κτίριο θα καταρρεύσει, φοβόμαστε για το προσωπικό», ανέφερε σε ανακοίνωση της η SAMS.

Η αμερικανική οργάνωση ανέφερε ότι από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για δύο εργαζόμενους νεκρούς και άλλον έναν «παγιδευμένο στα συντρίμμια».

Οι γιατροί χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες ονομασίες για τα νοσοκομεία· για λόγους ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ