ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Διάσωση 5.600 προσφύγων ανοιχτά της Λιβύης

Ιταλία: Διάσωση 5.600 προσφύγων ανοιχτά της Λιβύης
Twitter/MSF Sea

Το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συντόνισε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση περισσότερων από 5.600 προσφύγων στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης.

Τα στελέχη των ομάδων διάσωσης περισυνέλλεξαν μία σορό σε ένα από τα 39 πλοία προς τα οποία έσπευσαν για βοήθεια –ανάμεσά τους λέμβους, πέντε αλιευτικά όπου επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι και δύο σχεδίες–, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των λιμενικών ακτών.

Όπως συμπληρώνει η ίδια, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές τους έτους.

Oι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν νωρίς το βράδυ με τα στελέχη των ομάδων να επικεντρώνονται σε σωστικές λέμβους στις οποίες επέβαιναν κατά μέσο όρο 120-140 άνθρωποι στην καθεμία. Πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής της Ιταλίας όπως και πολεμικά πλοία άλλων χωρών επιχειρούν στην περιοχή όπως επίσης πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), της SOS Méditerranée, της Save the Children, της Sea-Eye και της ProActiva Open Arms.

Πολλά από αυτά τα ιδιωτικά σκάφη συμμετείχαν το πρωί σε επιχείρηση διάσωσης 720 ανθρώπων που ήταν στοιβαγμένοι στη γέφυρα και το αμπάρι ενός αλιευτικού μήκους 15-20 μέτρων.

«Για πολλές ώρες κάθε φορά που άνθρωποι μεταφέρονταν από την γέφυρα προς τις σωστικές λέμβους μας, εξέρχονταν άλλοι τόσοι από το αμπάρι. Ήταν απίστευτο», περιέγραψε ο Γιοχάν Μουσερί, συντονιστής της ομάδας διάσωσης της SOS Méditerranée.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ