ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάιερ: «Ξεκάθαρη απάντηση» η ανεπαρκής συμμετοχή στο ουγγρικό δημοψήφισμα

Σταϊνμάιερ: «Ξεκάθαρη απάντηση» η ανεπαρκής συμμετοχή στο ουγγρικό δημοψήφισμα
REUTERS/ Jacky Naegelen

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στην ουγγρική κυβέρνηση να βρει ένα τρόπο να απαντήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής που διεξήχθη σχετικά με την αποδοχή ή μη του ευρωπαϊκου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

«Η έλλειψη επαρκούς συμμετοχής που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση. Πολλοί άνθρωποι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της ουγγρικής κυβέρνησης να βρει την σωστή λύση και απάντηση», τόνισε ο Σταϊνμάιερ έπειτα από συνάντηση του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ στην Μπρατισλάβα.

Η συμμετοχή στο ουγγρικό δημοψήφισμα ήταν χαμηλότερη από το 45% και οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, καθιστώντας το δημοψήφισμα μη έγκυρο, καθώς απαιτείτο τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά σε ποσοστό 98,32% την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εξαιρετικό».

Άφησε δε να εννοηθεί ότι, παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων δεν πήγαν στις κάλπες, εξακολουθεί να διαθέτει την εντολή να πάει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσει «ότι δεν θα πρέπει να μας αναγκάσουν να δεχθούμε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζήσουμε μαζί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ