ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλονται οι συνομιλίες Ρωσίας–ΗΠΑ για τη Συρία

Αναστέλλονται οι συνομιλίες Ρωσίας–ΗΠΑ για τη Συρία
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν επίσημα τις διμερείς επαφές με τη Ρωσία για τη Συρία.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι:

Δεν ήταν μία απόφαση που πήραμε εύκολα. Οι ΗΠΑ έκαναν κάθε προσπάθεια να διαπραγματευτούν και να εφαρμόσουν μία συμφωνία με τη Ρωσία, με στόχο τη μείωση της βίας, την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία.

«Δυστυχώς, η Ρωσία απέτυχε να τηρήσει τις ίδιες τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της υπό το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και το UNSCR 2254», τόνισε ο Κίρμπι, κάνοντας αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015κ ιαι καλούσε σε κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση στη Συρία.

Όπως υποστήριξε ο αμερικανός αξιωματούχος:

Αντί για αυτό, η Ρωσία και το συριακό καθεστώς επέλεξαν να ακολουθήσουν τη στρατιωτική οδό, σε αντίθεση με τη παύση των εχθροπραξιών, όπως έδειξαν οι εντατικοποιημένες επιθέσεις τους ενάντια σε περιοχές πολιτών, στοχεύοντας σημαντικές υποδομές όπως νοσοκομεία και εμποδίζοντας να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Η επίσημη αναστολή των συζητήσεων έρχεται πέντε ημέρες μετά από τη σχετική απειλή που είχε διατυπώσει ο Τζον Κέρι.

Σε επικοινωνία με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις διμερείς επαφές, αν η Ρωσία δεν λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η επίθεση στο Χαλέπι και να αποκατασταθεί η εκεχειρία.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε λίγες ώρες μετά από την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει συμφωνία της Μόσχας με την Ουάσιγκτον για τον πυρηνικό αφοπλισμό, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «απάντηση» στις «μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ