ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 300.000 Κουβανούς έδιωξε από τα σπίτια τους ο τυφώνας Μάθιου

Πάνω από 300.000 Κουβανούς έδιωξε από τα σπίτια τους ο τυφώνας Μάθιου
Πριν "χτυπήσει" την Κούβα, ο τυφώνας Μάθιου πέρασε και από την Τζαμάικα, από όπου και η φωτογραφία REUTERS/Gilbert Bellamy

Ο ισχυρός τυφώνας Μάθιου πλησιάζει απειλητικά προς την Κούβα, την οποία αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Σχεδόν 316.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στην ανατολική Κούβα, προληπτικά, όπως έκανε γνωστό η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

«20.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια και 296.000 σε νοικοκυριά», δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει της πολιτικής προστασίας της Κούβας, ο Λουίς Άνχελ Μακαρένο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της έλευσης του τυφώνα έξι ανατολικές επαρχίες, ανάμεσά τους το Σαντιάγο ντε Κούμπα και το Γκουαντάναμο.

2016 10 03T221915Z 946270966 S1BEUEXPJFAB RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Alexandre Meneghini

Με ανέμους που φθάνουν έως και τα 230 χιλιόμετρα ανά ώρα, ο Μάθιου, τυφώνας κατηγορίας τέσσερα στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, κατευθυνόταν χθες Δευτέρα προς τη βόρεια Καραϊβική καλύπτοντας 13 χιλιόμετρα κάθε ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης τυφώνων (NHC), το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι.

Αναμενόταν να πλήξει την Αϊτή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και να φθάσει στην Κούβα το απόγευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ