ΚΟΣΜΟΣ

Το Curiosity σε νέα εξερεύνηση στον Άρη

Το Curiosity σε νέα εξερεύνηση στον Άρη
NASA

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στην εξερεύνηση του Κόκκινου πλανήτη καθώς παρατείνεται η «διαμονή» του ρόβερ Curiosity για δύο ακόμα χρόνια από τη NASA.

Από την 1η Οκτωβρίου που αποφασίστηκε η διετής παράταση (ενώ δεν αποκλείονται και άλλες στο μέλλον) το αυτοκινούμενο επιστημονικό εργαστήριο άρχισε να σκαρφαλώνει σε πιο υπερυψωμένο έδαφος στους πρόποδες του Όρους Σαρπ για να κάνει μια νέα γεώτρηση και να συλλέξει διαφορετικά δείγματα υπεδάφους προς ανάλυση.

Ήδη έχουν βρεθεί αξιόπιστες ενδείξεις πως ο γείτονας πλανήτης στο παρελθόν διέθετε ποτάμια και λίμνες με τα απαραίτητα χημικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής.

Οι επιστήμονες της NASA εκφράζουν την ικανοποίησή τους με τον 'Ασγουιν Βασαβάντα να δηλώνει: «Συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε πιο ψηλές και ανεξερεύνητες περιοχές στο Όρος Σαρπ. Μετά από τέσσερα χρόνια εξερεύνησης κοντά ή πάνω στο βουνό, το ρόβερ έχει πάντα τη δυνατότητα να μας εκπλήσσει»

Το Curiosity τώρα κατευθύνεται σε μια τοποθεσία πλούσια σε αιματίτη (ορυκτό του σιδήρου), η οποία είχε εντοπισθεί από ψηλά, από τον δορυφόρο Mars Orbiter, πριν την άφιξη του σκάφους στον Άρη. Θα είναι η 15η κατά σειρά διαφορετική τοποθεσία γεώτρησης.

Από τον Αύγουστο του 2012, που έφτασε στον γειτονικό πλανήτη, το Curiosity έχει στείλει στη Γη πάνω από 180.000 εικόνες, μεταξύ των οποίων κάποιες ωραίες «σέλφι».

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Από σήμερα, 4 Οκτωβρίου, έως και τις 10 του μήνα, γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικά με το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες χώρες. Στόχος είναι να αναδειχθεί η σημασία του διαστήματος στη ζωή μας.

Η αρχή και το τέλος της εβδομάδας παραπέμπει σε δύο σημαντικά γεγονότα: στην εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Σπούτνικ-1 στις 4 Οκτωβρίου 1957 και στην υπογραφή στις 10 Οκτωβρίου 1967 της διεθνούς Συνθήκης Εξώτερου Διαστήματος, που αποτελεί τη βάση για το σημερινό διεθνές διαστημικό δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ