ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια Wikileaks: Οι δέκα μεγαλύτερες αποκαλύψεις

Δέκα χρόνια Wikileaks: Οι δέκα μεγαλύτερες αποκαλύψεις
REUTERS/Peter Nicholls/Files

Η Wikileaks γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων από τη δημιουργία της και ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσω βίντεο σε υποστηρικτές του στο Βερολίνο, από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζει εσώκλειστος τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων, η Wikileaks έχει δημοσιεύσει 10 εκατομμύρια έγγραφα, κάτι που ισοδυναμεί με 3.000 έγγραφα την ημέρα.

Στις δηλώσεις που έκανε, ο Ασάνζ έστειλε το μήνυμα ότι η Wikileaks θα συνεχίσει τις δημοσιεύσεις ακόμα και αν ο ίδιος παραιτηθεί, καθώς και ότι η οργάνωση θα παραμείνει ανεξάρτητη και ανοιχτή προς τα μέλη της, ενώ θα επεκταθεί πέραν των 100 μέσων ενημέρωσης με τα οποία ήδη συνεργάζεται.

Μάλιστα, όπως είπε, η Wikileaks θα δώσει στη δημοσιότητα περίπου 1 εκατομμύριο έγγραφα που σχετίζονται με 3 κυβερνήσεις και τις αμερικανικές εκλογές, πριν από τη διεξαγωγή τους τον Νοέμβριο. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι τα έγγραφα αυτά είχαν σκοπό να βλάψουν την εικόνα της υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Μεταξύ άλλων, ο Ασάνζ υποσχέθηκε ότι τις δέκα επόμενες εβδομάδες θα γίνουν αποκαλύψεις «για τον πόλεμο, τα όπλα, το πετρέλαιο, την Google και τη μαζική παρακολούθηση». Η μόνη διευκρίνιση που έδωσε είναι ότι τα έγγραφα που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν τρεις μεγάλους οργανισμούς και τρία διαφορετικά κράτη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις 10 μεγαλύτερες αποκαλύψεις που έκανε, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Γκουαντάναμο: Το 2007 δημοσίευσαν έγγραφα για τις πλέον αμφιλεγόμενες φυλακές, που μεταξύ άλλων αποκάλυπταν τις πρακτικές για την απόκρυψη των φυλακισμένων από τον Ερυθρό Σταυρό.

2. Πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν: Στα 500.000 έγγραφα γίνεται καταγραφή του πολέμου. Πρόκειται για την πιο λεπτομερή καταγραφή πόλεμου που έχει δημοσιευτεί ποτέ. Σε αυτά καταγράφεται κάθε επίθεση και θάνατος, ενώ αποκαλύπτονται 15.000 θάνατοι που είχαν κρατηθεί μυστικοί από το κοινό.

3. Trafigura: Η ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου πέταξε παράνομα τοξικά απόβλητα στην Ακτή του Ελεφαντοστού και κατάφερε να κάνει το δικαστήριο να φιμώσει τα διεθνή μέσα. Η Wikileaks δημοσίευσε τα έγγραφα που αποκαλύπτουν την προσπάθεια φίμωσης.

4. Δολοφονίες αμάχων: Το 2010 αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι σκότωσε 18 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 2 δημοσιογράφοι και άνθρωποι που μετέφεραν παιδιά σε σχολείο με φορτηγάκι. Αυτό που σόκαρε τον κόσμο από τα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα, ήταν τα σχόλια των στρατιωτών και η προθυμία τους να σκοτώσουν.

5. Cablegate: Πρόκειται για 250.000 απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας για όλες τις χώρες ου κόσμου και τα κακώς κείμενα σε κάθε μια από αυτές, που δημοσίευσε η Wikileaks το 2010.

6. Τα 3 μεγάλα T (TTIP, TPP, TISA): Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες που έχει δει ο κόσμος και τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες προσπερνάνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και συνάπτουν μυστικές συμφωνίες, ρυθμίζοντας οι ίδιες τους κανόνες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες.

7. Spy Files: Η εταιρεία Μυστικών Υπηρεσιών Stratfor παράσχει συμβουλές στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν συμβουλές και για την μεγαλύτερη χημική καταστροφή στην ιστορία που συνέβη στην Ινδία.

8. Συρία: 2,3 εκατομμύρια emails δημοσιεύτηκαν για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και του ηγέτη της Ασσαντ, στα οποία αποκαλύπτονται πως οι δυτικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Συρία.

9. NSA Series (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας): Η Wikileaks αποκάλυψε έγγραφα από την NSA, η οποία κατασκοπεύει τους παγκόσμιους ηγέτες, όπως η Άγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπερλουσκόνι και οι 3 τελευταίοι Γάλλοι πρόεδροι.

10. DNC Εmails: Πρόκειται για έγγραφα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής που αποκαλύπτουν συνομωσία κατά του άλλοτε αντιπάλου της Χίλαρι Κλίντον Μπέρνι Σάντερς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ