ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση Ντουτέρτε κατά Ομπάμα: «Να πας στην κόλαση»

Νέα επίθεση Ντουτέρτε κατά Ομπάμα: «Να πας στην κόλαση»
REUTERS/Aaron Favila/Pool

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δεν νοιώθει και τόσο μετανιωμένος μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Μπάρακ Ομπάμα χαρακτηρίζοντας τον «π... γιο» και συνεχίζει με νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά με μια λιγότερο, ίσως, υβριστικό τόνο από αυτόν που συνήθως χρησιμοποιεί.

Όπως αναφέρει το Reuters, και αυτή τη φορά σε ομιλία του ο Ντουτέρτε ξέσπασε κατά του Ομπάμα λέγοντας: «Να πας στην κόλαση!». Ο λόγος που έχει έξω φρενών είναι πως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν οπλισμό στη χώρα του αλλά τόνισε ακόμα ότι δεν τον απασχολεί και πολύ διότι Κίνα και Ρωσία είναι πρόθυμοι για συνεργασία.

Όπως είπε με αυστηρό τόνο:

Εάν δεν θέλετε να μας πουλήσετε όπλα, θα πάω στη Ρωσία. Έχω επικοινωνήσει με τη Μόσχα και μου είπαν: «Μην ανησυχείς, θα έχεις αυτά που θέλεις. Θα σου τα δώσουμε εμείς». Και όσον αφορά την Κίνα, είπαν πως θα έρθουν να υπογράψουμε οτιδήποτε θελήσω.

Σημείωσε πως δεν έχει πια κανένα σεβασμό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν εκτιμούν τον αγώνα του κατά των ναρκωτικών, χαρακτηρίζοντας όσους τον κατακρίνουν «ανόητους».

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο Ντουτέρτε είχε προειδοποιήσει τον αμερικανό πρόεδρο να μην επικρίνει την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στις ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα, αλλά αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ακυρώνει συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ίδιο, προσπάθησε να... μαζέψει τις προσβολές.

Παράλληλα, από τα δίχτυα του δεν γλίτωσε ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο Ντουτέρτε «ξεσπάθωσε» όταν ευρωβουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να δώσει ένα τέλος στις εξωδικαστικές εκτελέσεις και δολοφονίες. Η απάντησή του, τότε, ήταν ξεκάθαρη και... εύγλωττη: «Διάβασα την καταδίκη της ΕΕ εις βάρος μου. Αυτό που έχω να τους πω είναι, άντε γ...τε. Προσπαθείτε απλώς να εξιλεωθείτε για τις δικές σας αμαρτίες».

640x640 1

REUTERS/Aaron Favila

Ποιος είναι ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε είναι 71 ετών και ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου τον Ιούνιο. Μία από τις πιο βασικές του υποσχέσεις ήταν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει έχει χαρακτηριστεί τουλάχιστον ακραίος.

«Αν γνωρίζετε εθισμένους, σκοτώστε τους οι ίδιοι» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του και παραδέχτηκε ότι δεν το ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν με ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστέψτε με» είχε πει χαρακτηριστικά, δίνοντας διαταγή στην αστυνομία «να πυροβολεί για να σκοτώσει, μέχρι το τέλος της θητείας μου».

Από την εκλογή του Ντουτέρτε, πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των 700 επιχειρήσεων της αστυνομίας στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

«Διπλασιάστε την προσπάθειά σας. Τριπλασιάστε την, αν χρειαστεί. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι ο τελευταίος έμπορος ναρκωτικών, ο τελευταίος χρηματοδότης και ο τελευταίος χρήστης μπει στη φυλακή ή κάτω από το χώμα, αν το επιθυμεί» είπε στις 25 Ιουλίου ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ωστόσο, πολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται και άνθρωποι οι οποίοι είναι απλώς ύποπτοι.

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος, απόφοιτος της Νομικής, έχει και πολυτάραχη προσωπική ζωή. Ήταν παντρεμένος 25 χρόνια με την Elizabeth Zimmerman με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ντουτέρτε είχε τρεις εξωσυζυγικές σχέσεις, για αυτό και χώρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ