ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε δίκη πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά

Ισπανία: Σε δίκη πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά
REUTERS/Chema Moya

Ξεκίνησε η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία, όπου πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για ένα σύστημα δωροδοκιών και πλαστών λογαριασμών.

Συνολικά 37 πρόσωπα -μεταξύ των οποίων μια ντουζίνα αιρετοί αξιωματούχοι και στελέχη του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι (ΡΡ)- είναι ύποπτα ότι συμμετείχαν σ' ένα ευρύ δίκτυο υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Λουίς Μπάρθενας ήταν αυτός που είχε γύρω του τους περισσότερους ανθρώπους: πρώην ταμίας του PP από το 1988 έως το 2009, κατηγορείται κυρίως ότι έκρυψε στο εξωτερικό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός του δικτύου, ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, έμοιαζε πιο απομονωμένος. Ο άνθρωπος που επονομαζόταν άλλοτε «ντον Βίτο» -όπως ο μαφιόζος της ταινίας «Ο Νονός»- προειδοποίησε λίγο πριν από τη δίκη ότι θα μιλήσει για «όλα όσα ήξερε».

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές φώναζαν «Κλέφτες!», «Chorizos!», κατά την άφιξη των κατηγορουμένων στο Εθνικό Δικαστήριο, που εδρεύει σε προάστιο της Μαδρίτης και είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων.

Ο Κορέα, ο οποίος θεωρείται φίλος του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατηγορείται ότι διηύθυνε το δίκτυο «που είχε σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό με δημόσια κεφάλαια». Μεταξύ του 1999 και του 2005 φαίνεται να είχε δωροδοκήσει αιρετούς αξιωματούχους του PP.

640x640 3

REUTERS/Javier Lizon

Σε αντάλλαγμα, οι επιχειρήσεις του ή αυτές των φίλων του αναλάμβαναν συμβόλαια για δημόσια έργα ή τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως για την επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου 16ου το 2006 στη Βαλένθια.

Μια ισπανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει το 2015 μια «εξομολόγηση» του Κορέα: διαβεβαίωνε πως επιχειρηματίες τού κατέβαλλαν «προμήθεια 2% έως 3%» επί του πόσου των συμβολαίων που τους κατακυρώνονταν, την οποία απέδιδε «σε μετρητά» στον Μπάρθενας αφού προηγουμένως παρακρατούσε το μερίδιό του. Το δεξί χέρι του Κορέα ήταν ένα πρώην στέλεχος του PP στη Γαλικία.

Το ίδιο το κόμμα -επικεφαλής του οποίου είναι από το 2004 ο Ραχόι- κατηγορείται για την αστική ευθύνη του ως «αποδέκτης» των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν παρανόμως από δημάρχους του PP. Όμως δεν διώκεται ποινικά, επειδή το αδίκημα της παράνομης χρηματοδότησης κόμματος δεν υφίσταται παρά μόνο από το 2015.

Το 2014 η υπόθεση αυτή είχε ωθήσει σε παραίτηση την υπουργό Υγείας Άνα Μάτο, που κατηγορήθηκε ότι επωφελήθηκε από τα αδικήματα που είχε διαπράξει ο πρώην σύζυγός της Χεσούς Σεπούλβεντα.

Ο τελευταίος κατηγορείται για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και αθέμιτη άσκηση επιρροής ως δήμαρχος της πόλης Ποθουέλο από το 2003 έως το 2009.

Μια Jaguar περιλαμβάνεται στα δώρα που είχαν προσφερθεί στην οικογένεια, σύμφωνα με τον Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ